Αξίζει να επισκεφτώ την Θεσσαλονίκη;

από | Μαρ 29, 2022

Γράφει ο Παναγιώτης Χαριτίδης για την XLNS Thessaloniki Airport Transfer

Αξίζει να επισκεφτώ την Θεσσαλονίκη;

Τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε μια από τις κορυφαίες ταξιδιωτικές επιλογές στην Ελλάδα. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι επισκέπτες της πόλης είναι περισσότεροι, καθώς έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και τις όμορφες παραλίες της Χαλκιδικής. Και τον χειμώνα όμως η Θεσσαλονίκη παραμένει μαγευτική. Παραδοσιακά ταβερνάκια, αξιοθέατα με μεγάλη ιστορία και η ζεστασιά των κατοίκων περιμένουν τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό τον λόγο όσοι φιλοξενήθηκαν στην Θεσσαλονίκη, μπορούν εύκολα να την προτιμήσουν ξανά για τις διακοπές τους.

Αξίζει να μάθω την ιστορία της πόλης;

Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Βόρειο Ελλάδα. Αξίζει να επισκεφτείτε τα μουσεία και τα αξιοθέατα της. Μέσα από τα εκθέματα θα γνωρίσετε την ιστορία όλης της πόλης και τις συνήθειες των ανθρώπων της σε κάθε ιστορική περίοδο. Θα δείτε όλα αυτά που έχουν διαμορφώσει την Θεσσαλονίκη.

Ποια Μουσεία αξίζει να επισκεφτώ;

Η πόλη διαθέτει πάνω από 20 μουσεία με πρωτότυπες εκθέσεις. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (https://www.amth.gr/ ) είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας και το μεγαλύτερο στην Βόρειο Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1912 και φιλοξενεί ευρήματα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, του Κιλκίς και της Χαλκιδικής. Υπάρχουν ευρήματα, ψηφιδωτά και ψηφιακές εκθέσεις από την προϊστορική εποχή της περιοχής αλλά και από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (https://www.mbp.gr/ ). Ξεκίνησε την λειτουργία του το 2004 και τιμήθηκε από Συμβούλιο της Ευρώπης με το «Βραβείο Μουσείου». Βρίσκεται στην Λεωφόρο Στρατού και ξεχωρίζει λόγω της πρωτότυπης αρχιτεκτονικής του.

Οι συλλογές του Μουσείου αποτελούνται από 46.000 μνημεία και έργα τέχνης από την Θεσσαλονίκη αλλά και από όλη την Μακεδονία. Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει από κοντά την νεότερη και την βυζαντινή εποχή της Θεσσαλονίκης. Επίσης, μπορεί να δει από κοντά πως πραγματοποιούνται τα έργα συντήρησης των ευρημάτων και να παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

Αν ταξιδεύετε για πρώτη φορά, αξίζει να επισκεφτείτε και μουσεία που θα απλώσουν μπροστά σας την σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης. Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Momus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Κινηματογράφου που βρίσκεται στο λιμάνι αποτελούν κάποια παραδείγματα.

Αξίζει να δω τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης;

Θα μπορούσαμε να πούμε πώς σε κάθε γωνιά της πόλης υπάρχουν αξιοθέατα. Αρχαιολογικά ευρήματα και βυζαντινές εκκλησίες υπάρχουν σε αφθονία στην Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν όμως η Αψίδα του Γαλέριου, η Ροτόντα και ο Λευκός Πύργος.

Ποια αξιοθέατα πρέπει να δω στην Θεσσαλονίκη;

Ο Λευκός Πύργος αποτελεί μετά τον Παρθενώνα το πιο γνωστό αξιοθέατο όλης της Ελλάδας. Είναι το αξιοθέατο-σύμβολο για την Θεσσαλονίκη. Αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους, αναψυχής και ευχαρίστησης. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να δείτε παρέες να απολαμβάνουν τον καφέ και το φαγητό τους στα πεύκα κάτω από τον Λευκό Πύργο. Τα βράδια ο Λευκός Πύργος ζωντανεύει. Μουσικές και τραγούδια από καλλιτέχνες συντροφεύουν τους επισκέπτες. Μπροστά στον Λευκό Πύργο αγκυροβολούν τα γνωστά καραβάκια που φωτίζουν την νύχτα με τα φωτάκια τους. Τα καραβάκια μπορούν να σας υποσχεθούν μια μοναδική βαρκάδα στον Θερμαϊκό κόλπο.

Η Αψίδα του Γαλέριου ή αλλιώς Καμάρα αποτελεί ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Είναι το σημείο αναφοράς για να ξεκινήσετε την περιήγηση σας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Γύρω από την Καμάρα υπάρχουν καφετέριες όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας. Από την πλευρά της θάλασσας βρίσκονται μικρά μαγαζάκια που στις βιτρίνες τους μπορείτε να βρείτε κυριολεκτικά τα πάντα.

Από την αντίθετη μεριά είναι η Ροτόντα. Η Ροτόντα αποτελεί ένα μνημείο μοναδικής αρχιτεκτονικής, καθώς είναι στρόγγυλη. Έχει πλούσια ιστορία που ξεκινάει από την εποχή των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων έως και την Οθωμανική κατοχή της πόλης. Στα παραδοσιακά ταβερνάκια γύρω από την Ροτόντα μπορείτε να γευτείτε ανατολίτικες γεύσεις και να χορέψετε στους ρυθμούς της πόλης.

Πώς μπορώ να γνωρίσω την Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη πρώτα απ’ όλα είναι οι άνθρωποι της. Η φιλοξενία και η ζεστασιά των κατοίκων της πόλης είναι που κάνει αυτή την πόλη τόσο ξεχωριστή. Η παράδοση της πόλης από κάθε εποχή συνδυάζεται με το σήμερα. Για να γνωρίσετε λίγο καλύτερα λοιπόν την Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να επισκεφτείτε την Άνω Πόλη και τα Λαδάδικα.

Τι μπορώ να δω στην Άνω Πόλη;

Η Άνω Πόλη είναι η περιοχή στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Στενά πλακόστρωτα δρομάκια και παραδοσιακά σπίτια και μαγαζιά θα σας μαγέψουν, αν ξεναγηθείτε στην Άνω Πόλη. Στην Άνω Πόλη τα σπίτια έχουν διατηρήσει την αρχιτεκτονική τους από τους προηγούμενους αιώνες. Στην περιοχή μάλιστα υπάρχουν πολύ παλιά μοναστήρια και ναοί που αξίζει να επισκεφτείτε, όπως η Μονή Βλατάδων.

Σαν επιβράβευση στην βόλτα σας και της ανάβασης προς την ακρόπολη, θα δείτε τα κάστρα της πόλης και το Επταπύργιο. Στο Επταπύργιο θα απολαύσετε μια μοναδική θέα όλης της Θεσσαλονίκης. Θα δείτε τον Θερμαϊκό Κόλπο και όλες τις συνοικίες της πόλης. Αν είναι μάλιστα καλός καιρός, θα μπορέσετε να αντικρύσετε και τον Όλυμπο που βρίσκεται απέναντι σας. Τα καλοκαίρια τα κάστρα σφύζουν από ζωή από ανθρώπους που απολαμβάνουν το ποτό τους στα τοπικά μαγαζιά.

Τι μπορώ να κάνω στα Λαδάδικα;

Μια ακόμα ξεχωριστή γειτονιά της πόλης είναι τα Λαδάδικα. Τα Λαδάδικα βρίσκονται στην παραλιακή πλευρά της πόλης, κοντά στο λιμάνι. Για χρόνια αποτελούσε το εμπορικό κέντρο της πόλης. Τα παλιότερα χρόνια ήταν γνωστά και ως μια Εβραϊκή συνοικία της Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι περισσότερο γνωστά για τα βραδινά μαγαζιά που έχει. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια και μπαρ γύρω από τα σιντριβάνια της περιοχής για όλα τα στυλ. Μπορείτε να συναντήσετε παραδοσιακά ακούσματα της πόλης, πιο ροκ εκδοχές της, όπως και πιο σύγχρονα. Τα Λαδάδικα είναι κατάλληλη επιλογή για την βραδινή σας έξοδο.

Πώς μπορώ επισκεφτώ της Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει πολλά να δείξει στους επισκέπτες της. Για να προλάβετε να γνωρίσετε όμως την Θεσσαλονίκη δεν αρκεί να βασιστείτε στην δημόσια συγκοινωνία.

Η XLNS Transfer Services μπορεί να σας εγγυηθεί οικονομικές τιμές στους προορισμούς σας. Η εταιρία μας μπορεί να σας παραλάβει σε όποιο σημείο της πόλης και αν βρίσκετε, ακόμα και εκτός πόλης. Οι οδηγοί μας είναι κάτοικοι της πόλης και μπορούν και αποτελούν κομμάτι της. Μέσα από αυτούς μπορείτε να γνωρίσετε την πόλη. Μην διστάσετε να τους ρωτήσετε για τους πιθανούς προορισμούς σας και για την ιστορία τους.