Πόσα αεροδρόμια υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη;

από | Μαρ 29, 2022

Γράφει ο Παναγιώτης Χαριτίδης για την XLNS Thessaloniki Airport Transfer

Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα διεθνές αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο Μακεδονία εξυπηρετεί πτήσεις από και προς το εξωτερικό, καθώς και εσωτερικές πτήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την λειτουργία του από το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο για στρατιωτικούς σκοπούς. Το 1947 ξεκίνησε την εξυπηρέτηση πολιτικών επιβατών για πρώτη φορά.

Διαχειριστής του αεροδρομίου είναι η εταιρία Fraport. Τα τελευταία χρόνια η κίνηση στο αεροδρόμιο αυξάνεται σταθερά, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο. Το 2019 έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ κίνησης επιβατών, αφού ταξίδεψαν σ’ αυτό περίπου 6.900.000 άνθρωποι.

Πού βρίσκεται το αεροδρόμιο Μακεδονία;

Το αεροδρόμιο Μακεδονία είναι στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κεντρική Μακεδονία. Βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Θέρμης. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης εξυπηρετεί επιβάτες με προορισμό την Θεσσαλονίκη αλλά και την Χαλκιδική, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πώς μπορώ να πάω στο αεροδρόμιο Μακεδονία;

Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καταφθάνουν απευθείας πτήσεις από όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παράλληλα πραγματοποιούνται πτήσεις και από άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπως είναι η Κολωνία, το Μόναχο, η Φρανκφούρτη, το Μπέργκαμο-Μιλάνο, η Νάπολι, η Βαρκελώνη, το Μάντσεστερ κ.α.

Ταυτόχρονα, εξυπηρετούνται πτήσεις που αναχωρούν από τις Η.Π.Α., την Αυστραλία, τον Καναδά και την Κίνα. Συνήθως στις υπερατλαντικές πτήσεις πραγματοποιούνται ενδιάμεσοι σταθμοί και σε άλλες πόλεις πριν την Θεσσαλονίκη.

Αν βρίσκεστε στην Ελλάδα, μπορείτε να ταξιδέψετε στο αεροδρόμιο Μακεδονία από τα περισσότερα νησιά και πόλεις της χώρας. Στο αεροδρόμιο Μακεδονία πραγματοποιούνται πολλές εσωτερικές πτήσεις, ειδικά τους θερινούς μήνες, από την Αθήνα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, αλλά και την Σαντορίνη, την Μύκονο και την Ρόδο.

Ποιες αεροπορικές εταιρίες εξυπηρετούν στο αεροδρόμιο Μακεδονία;

Στο αεροδρόμιο Μακεδονία πραγματοποιούν πτήσεις πολλές αεροπορικές εταιρίες. Τις περισσότερες πτήσεις καταγράφει η Aegean Airlines, που πραγματοποιεί πτήσεις προς το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Συνηθισμένοι προορισμοί της εταιρίας είναι η Αθήνα, το Ηράκλειο και η Μύκονος, αλλά και η Λάρνακα, Μόναχο, Μόσχα-Ντομοντέντοβο, Μυτιλήνη, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη, Τελ Αβιβ, Φρανκφούρτη.

Η Ellinair εξυπηρετεί επίσης ένα σημαντικό κομμάτι επιβατών. Τα δρομολόγια της εταιρίας αυξάνονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Ellinair πραγματοποιεί πτήσεις σε Αθήνα, Ηράκλειο, Μινεράλνιε Βόντυ και Μόσχα-Βνούκοβο. Από τον Απρίλιο υπάρχουν πτήσεις και προς Αγία Πετρούπολη, Βαρσοβία, Καζάν, Μπακού, Ρώμη, Οδησσό και άλλες πόλεις.

Η Ryanair πραγματοποιεί πτήσεις κυρίως προς το εξωτερικό της χώρας. Ανάμεσα στους διάσημους προορισμούς της βρίσκονται: το Βερολίνο, η Βουδαπέστη, η Μπολόνια, το Λονδίνο και το Μάντσεστερ, η Κοπεγχάγη, το Παρίσι, η Στοκχόλμη και πολλές ακόμα πόλεις της Ευρώπης.

Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης εξυπηρετούν πτήσεις περίπου 50 αεροπορικές εταιρίες από περίπου 30 χώρες. Ανάμεσα τους βρίσκονται η Lufthansa, Condor, Eurowings, Cyprus Airways, Aeroflot, Airfrance, Wizz Air, Qatar Airways και Turkish Airlines.

Τι θα συναντήσω στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης;

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται αλλαγές στο αεροδρόμιο Μακεδονία λόγω της αυξημένης κίνησης των επιβατών του. Προωθείται η επέκταση του κατά 40% και η πλήρης ανακαίνιση των διαδρόμων απογείωσης και προσγείωσης καθώς και όλων των τερματικών σταθμών του κατά 30.988 τετραγωνικά μέτρα. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν επίσης την αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών και την αύξηση των σταθμών check in κατά 47%. Είναι ακόμα σημαντικό ότι θα αυξηθούν κατά 75% οι ζώνες παραλαβής των αποσκευών, όπως και του συνολικού αριθμού των πυλών κατά 50.

Στον χώρο του αεροδρομίου μπορείτε απολαύσετε το γεύμα σας στα εστιατόρια του υπάρχουν ή τον καφέ σας. Καταστήματα με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα μπορούν να κεντρίσουν την προσοχή σας. Υπάρχουν ασφαλώς καταστήματα αφορολόγητων ειδών που προσφέρουν ρούχα-ενδύματα και αξεσουάρ. Μπορείτε να βρείτε τον χώρο του ταχυδρομείου, ενώ υπάρχει και ΑΤΜ αν επιθυμείτε την ανάληψη χρημάτων.

Μια ανάσα από το αεροδρόμιο βρίσκονται η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης και ο Σταθμό της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Στην Αερολέσχη Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Για τους πιο τολμηρούς είναι δυνατή η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο και η βόλτα πάνω από την Θεσσαλονίκη με τον στόλο της Αερολέσχης.

Μπορώ να ταξιδέψω στο αεροδρόμιο Μακεδονία από την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική;

Δεν υπάρχει τραίνο ή μετρό που να συνδέει την πόλη της Θεσσαλονίκης με το αεροδρόμιο. Ωστόσο, βρίσκεται στο σχέδιο της επέκτασης του Μετρό της Θεσσαλονίκης η δημιουργία σταθμού στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Για την μετακίνηση σας στο αεροδρόμιο Μακεδονία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αστικό λεωφορείο της πόλης ή ιδιωτικό επιβατικό αυτοκίνητο ( taxi ). Αν και υπάρχουν δρομολόγια που καταλήγουν στο αεροδρόμιο, αυτά δεν είναι συχνά. Πολλές φορές μάλιστα υπάρχει συνωστισμός και ο κίνδυνος να μείνετε εκτός του λεωφορείου.

Αν βρίσκεστε στην Χαλκιδική, δεν υπάρχει δρομολόγιο μέσω λεωφορείου για το αεροδρόμιο Χαλκιδικής. Θα πρέπει πρώτα να ταξιδέψετε προς τον σταθμό του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής στην πόλη της Θεσσαλονίκης και έπειτα προς το αεροδρόμιο.

Η καλύτερη σας επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ταξί της για να κατευθυνθείτε στο αεροδρόμιο ή στην πόλη Θεσσαλονίκης. Η επιλογή αυτή θα σας εξασφαλίσει χρόνο και άνεση με τις αποσκευές σας. Δεν υπάρχει ο φόβος μήπως χάσετε την πτήση σας λόγω καθυστέρησης στην κίνηση των δρόμων.

Πώς να ταξιδέψω προς το αεροδρόμιο Μακεδονία;

Η XLNS Transfer Services μπορεί να εξασφαλίσει την μετακίνηση σας από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία. Οι οδηγοί μας θα αναλάβουν το ταξίδι σας από την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική ή και αλλού προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Αν επισκέπτεστε το αεροδρόμιο Μακεδονία για πρώτη φορά δεν χρειάζεται να αγχωθείτε. Οι οδηγοί μας θα παρακολουθούν την πτήση σας για τυχόν καθυστερήσεις. Θα σας περιμένουν στην αίθουσα αναμονής αναγράφοντας στο τάμπλετ τους το όνομα σας. Γνωρίζουν Αγγλικά και θα σας βοηθήσουν με τις αποσκευές σας.