Υπάρχει παραλία στην Θεσσαλονίκη;

από | Μαρ 29, 2022

Γράφει ο Παναγιώτης Χαριτίδης για την XLNS Thessaloniki Airport Transfer

Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας! Βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και βρέχεται από τον Θερμαϊκό κόλπο. Η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης αποτελεί πόλο έλξης και για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες της πόλης. Πιο γνωστό αξιοθέατο στην παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ο Λευκός Πύργος.

Με αφετηρία την Θεσσαλονίκη έχει κανείς την δυνατότητα να ταξιδέψει σε διάσημα τουριστικά θέρετρα στην Χαλκιδική, την Πιερία και τα Μετέωρα. Πολύ μεγάλο προνόμιο για την πόλη είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο όλων αυτών των διάσημων προορισμών. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λιγότερο γνωστοί προορισμοί σε κοντινή απόσταση όπως η Βεργίνα και παλιά Πέλλα.

 

Σε ποιες παραλίες της Θεσσαλονίκης μπορώ να κολυμπήσω;

Στον Θερμαϊκό κόλπο βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, αυτό της Θεσσαλονίκης. Η παραλία της πόλης δεν είναι κατάλληλη για καλοκαιρινές βουτιές γιατί βρίσκεται δίπλα στον αστικό ιστό.

Η Νέα Παραλία όμως αποτελεί από μόνη της ένα σπουδαίο αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης. Η έκταση της είναι 3,5 χιλιόμετρα και αγκαλιάζει όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης! Στην Νέα Παραλία υπάρχουν θεματικά πάρκα για να χαλάρωση και βόλτα. Εκεί βρίσκεται και ο Λευκός Πύργος.(

Τι μπορώ να κάνω στην  Νέα Παραλία;

Για όποιον επισκέπτεται για πρώτη φορά την Θεσσαλονίκη, η ξενάγηση στον Λευκό Πύργο επιβάλλεται. Ο Λευκός Πύργος χτίστηκε τον 15 αιώνα μ.Χ. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, ενώ σήμερα είναι το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης και λειτουργεί ως μουσείο. Πάνω στον Λευκό Πύργο η θέα είναι μαγευτική. Ο επισκέπτης βλέπει όλο τον Θερμαϊκό κόλπο, το λιμάνι καθώς και όλη την έκταση του παραλιακού μετώπου έως και το Μέγαρο Μουσικής. Μάλιστα, όταν ο ουρανός είναι καθαρός, φαίνεται απέναντι από τον Λευκό Πύργο ο Όλυμπος, ένα από ψηλότερα βουνά της Ευρώπης!

Λίγα μέτρα από την βάση του Λευκού Πύργου είναι αγκυροβολημένα τα διάσημα καραβάκια της Θεσσαλονίκης. Τα καραβάκια αναλαμβάνουν να «ταξιδέψουν» τους επιβάτες τους κατά μήκος της παραλίας. Ιδιαίτερα στο ηλιοβασίλεμα, η βόλτα με τα καραβάκια προσφέρει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης. Οι επιβάτες μπορούν να δουν από κοντά το λιμάνι, την Περαία και την Χαλκιδική. Καφές και ποτό συμπληρώνουν την όμορφη βαρκάδα.

Κανένας επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να δει όλη την Νέα Παραλία. Αν θέλετε να απολαύσετε τον ήλιο, την θάλασσα και τους καλοκαιρινούς ήχους των μουσικών, που παίζουν σε όλη την παραλία, είσαστε στο σωστό μέρος. Μπορείτε να απολαύσετε την ποδηλατάδα σας, καθώς υπάρχει ειδικός ποδηλατοδρόμος πάνω στην παραλία. Αν δεν έχετε ποδήλατο, μπορείτε να νοικιάσετε ή να επιλέξετε τα ηλεκτρονικά πατίνια της πόλης. Για τους πιο παραδοσιακούς,  υπάρχει η βόλτα με τα αλογάκια. Και ο απλός περίπατος όμως μπορεί να σας προσφέρει ευχαρίστηση.

Στην Νέα Παραλία υπάρχει επίσης το Μέγαρο Μουσικής που έχει φιλοξενήσει σπουδαίες και σημαντικές μουσικές παραστάσεις. Στον χώρο που Μεγάρου πραγματοποιούνται επίσης συναυλίες, εκθέσεις, θερινός κινηματογράφος και συνέδρια.

Για όσους αναζητούν περισσότερη δράση στις διακοπές τους, στην ανατολική πλευρά της Νέας Παραλίας υπάρχουν γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις. Βρίσκονται δίπλα στην θάλασσα και είναι δωρεάν για όλους πέρα από τις ώρες που πραγματοποιούνται μαθήματα και προπονήσεις. Στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, λίγα μέτρα από τον Λευκό Πύργο, είναι το σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του skate και του BMX.

 

Πού μπορώ να πάω για θάλασσα κοντά στην Θεσσαλονίκη;

Η πιο κοντινή παραλία στην Θεσσαλονίκη είναι της Επανομής και της Χαλκιδικής. Οι παραλίες της Χαλκιδικής συγκεντρώνουν τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες της χώρας και χαρίζουν μοναδικά τοπία. Κοντά στην Θεσσαλονίκη είναι και οι παραλίες της Πιερίας. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές, συνδυάζουν μοναδικά τοπία, με τον Όλυμπο να δεσπόζει από πάνω τους. Ξεχωριστής ομορφιάς είναι η παραλία που βρίσκεται κάτω από το Λιτόχωρο, η Πλάκα Λιτοχώρου.

 

Ποιες παραλίες της Χαλκιδικής είναι πιο κοντά στην Θεσσαλονίκη;

Δύο βήματα έξω από την Θεσσαλονίκη, η παραλία της Επανομής υπόσχεται στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης στους επισκέπτες της. Η παραλία της Επανομής ή αλλιώς Ποταμός είναι γνωστή για τα καθαρά νερά της και για αυτό τον λόγο έχει γαλάζια σημαία. Το ποτάμι που εκβάλλει στην παραλία καθαρίζει τα νερά με φυσικό τρόπο. Ο Ποταμός είναι γνωστός και για το ναυάγιο που υπάρχει στην παραλία του. Το ναυάγιο χαρίζει στους επισκέπτες ένα πολύ ιδιαίτερο τοπίο που δεν θα μπορέσουν να βρουν πουθενά αλλού.

Σε απόσταση 35 λεπτών από την Θεσσαλονίκη είναι η παραλία της Νέας Ηράκλειας. Τα γαλανά και ρηχά νερά της παραλίας χαρακτηρίζουν την Νέα Ηράκλεια. Είναι ιδανική για οικογενειακές διακοπές, καθώς μπορεί να προσφέρει ηρεμία και ξεκούραση. Τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει η ανοικοδόμηση της περιοχής και μπορείτε να απολαύσετε την δροσιά της στα beach bar και τις παραδοσιακές ταβέρνες της.

Λίγα χιλιόμετρα από την Νέα Ηράκλεια βρίσκεται η παραλία της Νέας Καλλικράτειας . Η όμορφη κωμόπολη της Χαλκιδικής βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα μακριά από την Θεσσαλονίκη.  Στην νέα Καλλικράτεια υπάρχουν γνωστά ξενοδοχεία όπως το Aegean Blue Beach Hotel και το Secret Paradise Hotel & Spa. Τα beach bars της παραλίας της γεμίζουν κάθε καλοκαίρι από νέους και τουρίστες και οι μουσικές και οι χοροί τους κρατάν ως το πρωί. Τα ήρεμα και ζεστά νερά της Νέας Καλλικράτειας θα σας κάνουν να την επισκεφτείτε ξανά.

 

Πώς μπορώ να ταξιδέψω στις πιο κοντινές παραλίες της Θεσσαλονίκης;

Το ιδανικό μέσο στις διακοπές σας για να επισκεφτείτε τις σμαραγδένιες παραλίες που βρίσκονται κοντά στην Θεσσαλονίκη είναι το ταξί. Με τα επιβατικά οχήματα της XLNS μπορείτε να φθάσετε γρήγορα και έγκαιρα στον προορισμό σας για να μην χάσετε ούτε λεπτό από τις διακοπές σας. Μπορείτε να διαλέξετε εσείς την διαδρομή σας  και να επισκεφτείτε κάθε πιθανό προορισμό. Μπορείτε να ρωτήσετε την γνώμη των οδηγών μας για τις παραλίες που θέλετε να δείτε και να ζητήσετε την γνώμη τους για την διαμονή και το φαγητό σας. Μαζί με την παρέα σας μπορείτε να ταξιδέψετε άνετα και οικονομικά σε οποιοδήποτε προορισμό εντός και εκτός Θεσσαλονίκης.