Διακοπές στη Χαλκιδική

από | Φεβ 1, 2024

Table of Contents

Η Χαλκιδική είναι ένα μέρος μοναδικό. Θα σε μαγέψει με τις πανέμορφες τυρκουάζ παραλίες της, τα καταπράσινα δάση της και τα γραφικά χωριά της. Είναι ένας προορισμός που θα σου μείνει αξέχαστος. 

Αν αγαπάς τη φύση και τη θάλασσα και θέλεις να χαλαρώσεις σε ένα υπέροχο περιβάλλον τότε η Χαλκιδική είναι η ιδανική επιλογή για σένα. 

Η Χαλκιδική θα σου δώσει την ευκαιρία να ξεκουραστείς στις παραλίες της, να κάνεις ποδηλασία ή πεζοπορία στα δάση της και να περιπλανηθείς στα παραδοσιακά χωριά της.

Thessaloniki Lefkos Pyrgos

Περνώντας από τη Θεσσαλονίκη

Φυσικά για να πας στη Χαλκιδική θα περάσεις πρώτα από τη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα και έχει πολλά αξιοθέατα τα οποία μπορείς να επισκεφτείς.

Αν θέλεις μπορείς να αφιερώσεις κάποιες ώρες στη Θεσσαλονίκη πριν κατευθυνθείς προς την Χαλκιδική. Μέσα σε λίγες ώρες θα μπορέσεις να δεις τον Λευκό Πύργο και τη Νέα Παραλία, την Καμάρα ή Αψίδα του Γαλερίου, την Ροτόντα, τα Βυζαντινά Τείχη και το Επταπύργιο. 

Τα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης είναι προσβάσιμα με το αυτοκίνητο και θα μπορέσεις να σταματήσεις σε κάποια από αυτά. Τους καλοκαιρινούς μήνες που η πόλη είναι σχετικά άδεια η εύρεση θέσης πάρκινγκ είναι ευκολότερη. Αν βέβαια δεν θέλεις να ταλαιπωρηθείς με την κίνηση και τους δρόμους μπορείς να επιλέξεις μια από τις εταιρείες που πραγματοποιούν ημερήσιες περιηγήσεις στην πόλη. 

Μπορείς να ζητήσεις να προσαρμόσουν την περιήγηση στο πρόγραμμα σου και να δεις μόνο τα αξιοθέατα που εσύ επιθυμείς. 

Και αν αγαπάς την φωτογραφία και τις ρομαντικές λήψεις, μάθε ότι η Θεσσαλονίκη έχει καταπληκτικά ηλιοβασιλέματα. Είτε βρεθείς το απόγευμα στην παραλία, είτε ψηλά στα κάστρα της Άνω Πόλης, φρόντισε να έχεις μαζί σου την φωτογραφική μηχανή ή το κινητό σου. Δεν θα το μετανιώσεις. 

Επίσης η Θεσσαλονίκη φημίζεται για την ξεχωριστή κουζίνα της. Τα περισσότερα εστιατόρια και οι ταβέρνες προσφέρουν εξαιρετικό φαγητό. Αν θέλεις να πάρεις μια γεύση, μπορείς να αφιερώσεις και λίγο χρόνο για γεύμα ή δείπνο σε κάποιο από τα πολλά καταστήματα εστίασης της πόλης. 

Προορισμός Χαλκιδική

Μετά την Θεσσαλονίκη, σειρά έχει η Χαλκιδική. 

Φυσικά αν σκοπεύεις να περάσεις κάποιες μέρες στη Χαλκιδική θα πρέπει πρώτα να αποφασίσεις για το κατάλυμά σου. 

Η Χαλκιδική αποτελείται από τρεις χερσονήσους την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και το Άγιον Όρος. Τόσο η Κασσάνδρα όσο και η Σιθωνία έχουν πολλά χωριά δίπλα στη θάλασσα που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Η Κασσάνδρα

Οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες. Στην Κασσάνδρα μπορείς να επιλέξεις την Άφυτο, την Καλλιθέα, το Ποσείδι, το Πευκοχώρι, την Φούρκα ή την Κρυοπηγή. Αν σου αρέσουν τα κοσμικά μέρη αυτές είναι κάποιες από τις πιο σίγουρες επιλογές. 

Στην αντίθετη περίπτωση που δεν σου αρέσει η πολυκοσμία, μπορείς να κάνεις κράτηση σε μια περιοχή με λιγότερη ζήτηση. Έτσι θα επωφεληθείς και από τη διαφορά στις τιμές των καταλυμάτων. 

Ακόμη, αν είσαι λάτρης της φύσης μπορεί να προτιμάς το κάμπινγκ. Στην Κασσάδρα θα βρεις αρκετά κάμπιγκ για να περάσεις τις διακοπές σου. Κάποια από αυτά βρίσκονται στην Κρυοπηγή, τον Άγιο Νικόλαο και τη Σίβηρη. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά σε όμορφες παραλίες και διαθέτουν υπηρεσίες που θα κάνουν την διαμονή σας άνετη. 

Τα περισσότερα από αυτά έχουν φυσική δροσιά αφού βρίσκονται ανάμεσα στα πεύκα, ιδιαίτερο φυσικό χαρακτηριστικό της Χαλκιδικής. Στα κάμπιγκ σίγουρα θα έρθεις κοντά με τη φύση και θα είσαι όλη μέρα δίπλα (αν όχι μέσα) στη θάλασσα.

Οι παραλίες στην Κασσάνδρα είναι μαγευτικές. Μπορείς να αποφασίσεις σε ποια περιοχή θα μείνεις και να πηγαίνεις κάθε μέρα σε μια άλλη παραλία. Άλλες είναι πολυσύχναστες και άλλες απομακρυσμένες. Σίγουρα θα απολαύσεις τις ώρες που θα περάσεις στη Χαλκιδική. 

Στην Κασσάνδρα βρίσκονται και τα λουτρά της Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για ιαματικά λουτρά τα οποία προσφέρουν απίστευτη χαλάρωση. Μπορείς να δοκιμάσεις την εμπειρία των θερμών λουτρών στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης περιοχής.

Pefkohori Halkidiki
Neos Marmaras

Η Σιθωνία

Αντίστοιχα η Σιθωνία έχει υπέροχους προορισμούς. Για πολλούς η Σιθωνία είναι ιδανικός προορισμός διακοπών. Μπορείς να βρεις καταλύματα που απευθύνονται σε παρέες, ζευγάρια ή οικογένειες. Οι επιλογές είναι αμέτρητες. 

Κάποια από τα χωριά της Σιθωνίας που υποδέχονται αμέτρητους επισκέπτες κάθε χρόνο είναι η Βουρβουρού, η Σάρτη, η Νικήτη. Ακόμη μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στον Νέο Μαρμαρά, τη Συκιά η την Τορώνη. Θα βρεις καταλύματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σου. 

Η Σιθωνία έχει μοναδικές παραλίες. Κάποιες από τις πιο διάσημες είναι το Κριαρίτσι και το Πλατανίτσι, το Καρύδι στη Βουρβουρού καθώς και ο Διάπορος. 

Ο Διάπορος είναι ένα σύμπλεγμα νησιών απέναντι από την Βουρβουρού. Έχει χαρακτηριστεί ως επίγειος παράδεισος και όχι άδικα. Στα εννιά νησάκια που αποτελούν τον Διάπορο θα βρεις τις πιο απίθανες παραλίες. 

Οι πιο διάσημες παραλίες του είναι τα Γαλάζια Νερά (ή Blue Lagoon), η Μυρσίνη και ο Κρυφτός, ωστόσο και οι λιγότερο γνωστές είναι εξίσου όφορφες.

Αν σου αρέσει η περιπέτεια μπορείς να νοικιάσεις σκάφος από τη Βουρβουρού και να κάνεις βόλτες στις παραλίες του Διάπορου. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο Διάπορος δέχεται πολλούς επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν τα καταγάλανα, ζεστά νερά του. 

Μια διαφορετική παραλία είναι αυτή του Πόρτο Κουφό. Είναι διάσημη για το εντυπωσιακά μεγάλο βάθος της θάλασσας. Μέσα σε λίγα μόλις βήματα από την άμμο, η θάλασσα παίρνει το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα που έχουν τα πολύ βαθιά νερά. Η αίσθηση είναι μοναδική αλλά όσοι δεν γνωρίζουν καλό κολύμπι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτή την παραλία.

Η Σιθωνία, όπως και η Κασσάνδρα διαθέτει και κάμπινγκ, πλήρως εξοπλισμένα, έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες του καλοκαιριού. Αν σε ενδιαφέρουν αυτού του είδους οι διακοπές μπορείς να πάτε στα κάμπινγκ του Νέου Μαρμαρά, στον Αρμενιστή, στο Πλατανίτσι ή στην Τριστινίκα. Να γνωρίζεις όμως ότι σε πολλά από τα κάμπινγκ της Σιθωνίας θα χρειαστεί να κάνεις κράτηση πριν πας. Η ζήτηση το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα αυξημένη, οπότε καλό θα είναι να βεβαιωθείς ότι θα έχει χώρο για σένα και την παρέα σου πριν φτάσεις εκεί.

Εκτός όμως από τον ήλιο και τη θάλασσα η Χαλκιδική δίνει ευκαιρίες για πολλές άλλες δραστηριότητες. Μπορείς να κάνεις ποδηλασία και πεζοπορία, ιδιαίτερα στην ορεινή πλευρά της Χαλκιδικής.  Η περιοχή είναι πλούσια σε φυσική ομορφιά με καταπράσινα βουνά. Μπορείς να εξερευνήσεις δασικούς δρόμους και μονοπάτια ή να περιπλανηθείς σε παραδοσιακά χωριά όπως η Βάβδος, η Αγία Βαρβάρα, ο Ταξιάρχης, η Αρναία και πολλά άλλα. 

Ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία θα μείνεις, μπορείς να κάνεις μια βόλτα ως τα Στάγειρα, την πατρίδα του Αριστοτέλη. Εκεί υπάρχει αρχαιολογικό χώρος που είναι ανοιχτός στο κοινό.

Το Άγιον Όρος

Η Χαλκιδική είναι όμως πολύ γνωστή για την τρίτη κατά σειρά χερσόνησό της. Το Άγιον Όρος. Η μοναστική αυτή πολιτεία είναι παγκοσμίως γνωστή και έχει συμπεριληφθεί στη λίστα μνημείων της UNESCO σαν μέρος μοναδικής φυσικής ομορφιάς συνδυασμένη αρμονικά με τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες των μοναστηριών. 

Το Άγιον Όρος ή αλλιώς όρος Άθως μπορούν να επισκεφτούν μόνο άνδρες, μετά από συγκεκριμένες διαδικασίες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν καραβάκια στην Ουρανούπολη που κάνουν συχνές βόλτες γύρω από τη χερσόνησο. Από το καραβάκι θα μπορέσεις να δεις αρκετά μοναστήρια και να περάσεις μια διαφορετική μέρα. 

Ακόμη, η Ουρανούπολη είναι πανέμορφη και διαθέτει υπέροχες αμμώδεις παραλίες. Τα καταλύματα εδώ μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας, είτε θέλετε πολυτελή διαμονή είτε πιο οικονομική. 

Agion Oros
Drenia Ammouliani

Η Αμμουλιανή

Απέναντι από την Ουρανούπολη βρίσκεται η Αμμουλιανή. Ένα μικρό νησάκι με ένα χωριό. Οι παραλίες της Αμμουλιανής είναι απλά μαγευτικές. Στην “ουρά” του νησιού θα βρείτε τα Δρένια που είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών γνωστά για τα πεντακάθαρα νερά και τις αμμώδης παραλίες τους.  

Όταν θα έρθεις στην Χαλκιδική θα γευτείς και την πεντανόστιμη κουζίνα της. Γενικά η Βόρεια Ελλάδα φημίζεται για τα γευστικά φαγητά της. Αν είσαι λάτρης του καλού φαγητού και σου αρέσουν τα ψάρια και τα θαλασσινά τότε θα ευχαριστηθείς τις διακοπές σου στη Χαλκιδική. Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες προσφέρουν παραδοσιακά αλλά και πιο μοντέρνα πιάτα καλύπτοντας τις ανάγκες όλων. Ακόμη και τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού έχουν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Μερικές συμβουλές πριν έρθεις στην Χαλκιδική

Τέλος για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα βρεθείς απροετοίμαστος όταν θα φτάσεις στη Χαλκιδική, καλό είναι να λάβεις υπόψη τις εξής συμβουλές:

  • Κάνε κράτηση στο κατάλυμα που θέλεις να μείνεις. Αν το αφήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεις ελεύθερο δωμάτιο.
  • Πάρε μαζί σου άνετα παπούτσια για να μπορέσεις να ευχαριστηθείς τις βόλτες χωρίς πόνους και ταλαιπωρία.
  • Μην ξεχάσεις να πάρεις αντηλιακό. Είναι απαραίτητο αν δεν θέλεις να πάθεις εγκαύματα από τον δυνατό ήλιο. Οι μεσημεριανές ώρες είναι πάντα οι πιο επικίνδυνες οπότε ίσως θα πρέπει να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος. Εξίσου σημαντικά είναι το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου. 
  • Μην αμελήσεις να δοκιμάσεις τα τοπικά προϊόντα. Η Χαλκιδική φημίζεται για το μέλι της και το κρασί αλλά και για πολλά άλλα προϊόντα.

Φυσικά η τελική επιλογή των προορισμών και των δραστηριοτήτων που θα κάνεις στη Χαλκιδική εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Σίγουρα ο χρόνος που μπορείς να διαθέσεις αλλά και τα ενδιαφέροντα σου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εμπειρίες που θα πάρεις στη Χαλκιδική. 

Ότι όμως και να επιλέξεις, ένα είναι σίγουρο: η Χαλκιδική θα σου μείνει αξέχαστη!

Halkidiki
Halkidiki

Διακοπές στη Χαλκιδική

Table of Contents Η Χαλκιδική είναι ένα μέρος μοναδικό. Θα σε μαγέψει με τις πανέμορφες τυρκουάζ παραλίες της, τα καταπράσινα δάση της και τα γραφικά

Read More »
Bansko skiing center

Θεσσαλονίκη, Μπάνσκο: μια χειμωνιάτικη απόδραση

Table of Contents Μία υπέροχη χειμερινή επιλογή για απόδραση από την καθημερινότητα αποτελεί το Μπάνσκο.Περίπου 250 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη το Μπάνσκο είναι ένας ξεχωριστός χειμερινός

Read More »
Nikiti

Νικήτη, ένας πανέμορφος προορισμός!

Table of Contents Η Νικήτη είναι μία από τις πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς της Σιθωνίας, στη Χαλκιδική. Προσφέρει μια ποικιλία επιλογών για διαμονή, ενώ εκεί

Read More »