Ουρανούπολη, ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφθείτε!

από | Ιούλ 5, 2023

Table of Contents

Που βρίσκεται η Ουρανούπολη;

Η Ουρανούπολη είναι ένα όμορφο χωριό της Χαλκιδικής, στη Βόρεια Ελλάδα. Απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Το όνομα του χωριού σημαίνει “Η πόλη του ουρανού”.

Η Ουρανούπολη είναι πολύ γραφική και δίνει πρόσβαση σε μερικές από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Χαλκιδικής. Αν θέλετε να περάσετε μερικές ημέρες χαλάρωσης, η Ουρανούπολη είναι ο κατάλληλος προορισμός για εσάς. Από εκεί μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο σε πολλούς διαφορετικούς προορισμούς ή να κάνετε μικρές βόλτες με σκάφος.

Η Ουρανούπολη βρίσκεται μεταξύ του δεύτερου και τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής. Αυτό σημαίνει ότι απέχει μόνο λίγα βήματα από τον Άθω, την περίφημη μοναστική κοινότητα που είναι γνωστή ως Άγιον Όρος.

Πώς μπορώ να πάω στην Ουρανούπολη;

Η Ουρανούπολη απέχει 117 χιλιόμετρα από το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Το Αεροδρόμιο Μακεδονία SKG είναι το πλησιέστερο στη Χαλκιδική και την Ουρανούπολη.

Μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη για να φτάσετε στην Ουρανούπολη, αλλά αυτή είναι πιθανώς η πιο χρονοβόρα μέθοδος, αλλά ταυτόχρονα και η πιο οικονομική.

Για να πάρετε το κατάλληλο λεωφορείο, πρέπει να πάτε πρώτα στον Σταθμό Λεωφορείων Χαλκιδικής (ΚΤΕΛ) στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν καθημερινά, δρομολόγια για την Χαλκιδική, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.

Μια άλλη επιλογή για να φτάσετε στην Ουρανούπολη είναι με το αυτοκίνητο. Μπορείτε, είτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο, είτε να προσλάβετε μια εταιρεία μεταφοράς (Transfer services) και να αναλάβει αυτή την μετακίνησή σας.

Η τελευταία επιλογή είναι πιο οικονομική από ό, τι θα μπορούσατε να φανταστείτε ενώ ταυτόχρονα είναι και η πιο άνετη.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και αξιόπιστοι παρόχοι υπηρεσιών μεταφοράς.

Ouranoupolis
Ouranoupolis

Ιστορία της Ουρανούπολης

Η Ουρανούπολη ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Αλέξαρχο, αδελφό του Μακεδονικού βασιλιά Κάσσανδρου.

Κατά τα αρχαία χρόνια, ονομαζόταν Ουρανόπολη, με την ίδια έννοια όπως και σήμερα. Υπήρξε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο.

Ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο αρχαιολόγος που έφερε στο φως τους μακεδονικούς θησαυρούς της Βεργίνας, έκανε ανασκαφές και στην Ουρανούπολη.

Εκεί ανακάλυψε απομεινάρια κτιρίων, νομίσματα και αντικείμενα από την ελληνιστική περίοδο.

Επιπλέον, έχει γίνει ανασκαφή ενός ρωμαϊκού τάφου από τον τρίτο αιώνα, ενώ υπάρχουν ευρήματα από τη μεταβυζαντινή περίοδο.

Ο βυζαντινός πύργος του Προσφορίου είναι το σύμβολο της Ουρανούπολης. Αναφέρεται σε κείμενα ότι αυτός ο πύργος υπήρχε το 1344, αλλά υπέστη ζημιές από τον σεισμό του 1585.

 

Τα επόμενα χρόνια, ο πύργος εγκαταλείφθηκε και κάηκε. Σήμερα, ο πύργος του Προσφορίου έχει αναπαλαιωθεί και ανακατασκευαστεί. Η χριστιανική Συλλογή της Χαλκιδικής εκτίθεται σε ένα κτίριο δίπλα στον πύργο του Προσφορίου.

Το 1922, γη της Ουρανούπολης δόθηκε σε 50 οικογένειες προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Η μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους, εκτός από τη γη, παρείχε σε κάθε οικογένεια ένα μικρό σπίτι και πρόβατα για να τους δώσει την ευκαιρία για μια νέα ζωή εκεί.

Ωστόσο, οι συνθήκες ήταν δύσκολες και η Ουρανούπολη ήταν πολύ απομονωμένη. Μόλις το 1947 κατασκευάστηκε ένας χωματόδρομος και έτσι έληξε η απόλυτη απομόνωση της περιοχής. Από εκεί και πέρα, οι πρώτοι προσκυνητές και οι πιο περιπετειώδεις τουρίστες άρχισαν να έρχονται στην Ουρανούπολη.

Που μπορώ να μείνω το διάστημα που θα βρίσκομαι στην Ουρανούπολη;

Το χωριό έχει πολλές εγκαταστάσεις διαμονής που μπορούν να σας προσφέρουν χαλαρές και ανέμελες διακοπές.

Αν ψάχνετε ένα μέρος για να μείνετε στην Ουρανούπολη, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και διαμερίσματα που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. 

Αν θέλετε μπορείτε να επιλέξετε στο ξενοδοχείο Άκραθος. Παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες του και έχει μια εκπληκτική θέα στον Άθω.

Το Xenia Ouranoupolis είναι μια άλλη επιλογή. Είναι χτισμένο ακριβώς πάνω σε μια παραλία που έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία. Η συγκεκριμένη παραλία έχει θέα στον Άθω, στον πύργο του Προσφορίου και στο νησί της Αμμουλιανής. 

Το Xenia Ouranoupolis διαθέτει επίσης εσωτερικές πισίνες, ένα Spa, καθώς και παιδική χαρά.

Το Hotel Filoxenia είναι μια λιγότερο πολυτελής επιλογή αλλά προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες. Είναι οικογενειακή επιχείρηση στην οποία πάντα προσπαθούν να προσφέρουν το καλύτερο.

Υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις διαμονής στην Ουρανούπολη. Σίγουρα θα μπορέσετε να βρείτε αυτή που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Ouranoupolis

Που μπορώ να πάω για μπάνιο;

Η Ουρανούπολη έχει μια οργανωμένη, παραλία με άμμο που έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία, η οποία είναι μόνο μία από τις πολλές παραλίες της περιοχής.

Τα νερά είναι καθαρά και το φυσικό περιβάλλον γύρω από τις παραλίες είναι καταπράσινο. Αν θέλετε να κολυμπήσετε σε διαφορετικές παραλίες, μπορείτε να πάτε στην Ολυμπιάδα, τα Νέα Ρόδα ή την Ιερισσό. Δεν είναι μακριά από την Ουρανούπολη και έχουν καθαρά, ζεστά νερά.

Μια άλλη υπέροχη ιδέα είναι να πάτε στην Αμμουλιανή, ένα μικρό νησί με εκπληκτικές παραλίες. Η παραλία Αλυκές της Αμμουλιανής είναι γνωστή για τα γαλαζοπράσινα, καθαρά νερά της.

Ouranoupolis
Ouranoupolis
Ouranoupolis
Ouranoupolis

Που Μπορώ να πάω για φαγητό στην Ουρανούπολη;

Η τοπική κουζίνα βασίζεται στα ψάρια και τα θαλασσινά. Τα περισσότερα εστιατόρια στην Ουρανούπολη σερβίρουν τέτοια πιάτα.

Μπορείτε να πάτε στο εστιατόριο Κόκκινος, στο Χρυσό Αγκίστρι, στο εστιατόριο Άθως ή στο Kritikos gallery restaurant.

Όλα έχουν νόστιμα πιάτα με ψάρια και διάφορα θαλασσινά.

Για πίτσα μπορείτε να πάτε στο Ζορμπάς και για γύρο ή πιάτα με κρεατικά στο Original Greek Gyros

Τι μπορώ να κάνω όσο βρίσκομαι στην Ουρανούπολη;

Μια βόλτα στην Ουρανούπολη θα σας οδηγήσει σε πολλά καταστήματα με αναμνηστικά και παραδοσιακά προϊόντα, καθώς και σε ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ.

Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο από τα τοπικά κρασιά που παράγονται στον Άθω. Στα περισσότερα μέρη μπορείτε να πάτε με τα πόδια.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον Βυζαντινό Πύργο ή Πύργο του Προσφορίου, που κτίστηκε από μοναχούς για να προστατεύσει την περιοχή από τους εχθρούς.

Μπορείτε να περπατήσετε από εκεί μέχρι την Μονή Ζυγού, γνωστή και ως Φραγκόκαστρο. Η απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου τέσσερα χιλιόμετρα.

Πάνω από όλα όμως, η Ουρανούπολη αποτελεί την πύλη για το Άγιον Όρος. Ορισμένοι από τους επισκέπτες συνδυάζουν τις διακοπές τους με μια επίσκεψη στον Άγιον Όρος.

Ωστόσο, χρειάζεται να έχετε κάνει κράτηση, αρκετές μέρες πριν, ώστε να σας επιτραπεί η είσοδος στο Άγιο Όρος. 

Σημειώστε ότι μόνο άνδρες επιτρέπεται να πάνε εκεί.

Υπάρχουν πλοία που μπορούν να σας πάνε στη Δάφνη, το λιμάνι του Άγιου Όρους.

Ένα ειδικό γραφείο βρίσκεται κοντά στο λιμάνι όπου μπορείτε να πάρετε την ειδική άδεια προσκυνητή (Διαμονητήριο) για τον Άγιο Όρος.

 

Ouranoupolis
Agion Oros

Ωστόσο, αν προτιμάτε μια γρήγορη ματιά στη μοναστική κοινότητα, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα εκδρομικά σκάφη που κάνουν ταξίδι γύρω από τον Άθω.

Πολλά από τα Μοναστήρια είναι ορατά από τη θάλασσα και μερικά από τα σκάφη έχουν γυάλινο πάτωμα.

Επιπλέον, μπορείτε να πάτε στα Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη. Εκεί μπορείτε να περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδέα είναι να πάτε στην Αμμουλιανή. Αυτό το μικρό νησί έχει μόνο ένα χωριό και καταπληκτικές παραλίες. Αν είστε λάτρης της θάλασσας, σίγουρα θα σας αρέσει αυτό το μέρος. 

Ένα κάμπινγκ βρίσκεται κοντά στην παραλία Αλυκές, ίσως την ομορφότερη του νησιού.

Μικρά σκάφη μπορούν να σας πάνε μία φορά την ημέρα στις Δρένια. Είναι έξι μικρά νησιά με καθαρά, γαλάζια νερά, μόλις δύο μίλια μακριά από την Ουρανούπολη.

Ορισμένοι επιλέγουν να κάνουν καταδύσεις ή να κολυμπούν από το ένα νησί στο άλλο. Για τους λιγότερο περιπετειώδεις τύπους, τα Δρένια θα τους προσφέρουν χαλαρές στιγμές – απαλλαγμένες από την τεχνολογία.

Στα Δρένια πάρχει μόνο μία οργανωμένη παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες και ένα περίπτερο όπου θα βρείτε αναψυκτικά και ποτά.α