Επισκεφτείτε την Βουρβουρού κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στην Χαλκιδική

από | Οκτ 29, 2022

Table of Contents

Που βρίσκεται η Βουρβουρού;

Η Βουρβουρού είναι ένα μικρό χωριό της Σιθωνίας στη Χαλκιδική. Αποτελεί ένα μικρό οικισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου και είναι γνωστή για τις υπέροχες παραλίες και τα τυρκουάζ νερά. 

Παλιότερα η Βουρβουρού χαρακτηριζόταν από την αλιευτική δραστηριότητα και τους ψαράδες που ζούσαν εκεί. Σήμερα αποτελεί κυρίως τουριστικό προορισμό.  

Η περιοχή παράγει μέλι, ελαιόλαδο, τσίπουρο και κρασί. Φυσικά ακόμη και σήμερα ζουν πολλοί αλιείς στην Βουρβουρού οι οποίοι καθημερινά φέρνουν την ψαριά τους. Η τοπική οικονομία βασίζεται και στον τουρισμό. Πανέμορφες παραλίες όπως το Λιβάρι, ο Ξιφάρας, το Καρύδι και η Μπάρα προσελκύουν τουρίστες κάθε χρόνο.

Το φυσικό τοπίο συνδυάζει μοναδικά τα πεύκα με τα κρυστάλινα νερά, κάνοντάς την Βουρβουρου μοναδική!

Η Βουρβουρού είναι διάσημη και για τα πολυάριθμα ενοικιαζόμενα σκάφη. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση σκαφών, κάποια από τα οποία δεν χρειάζονται ειδική άδεια.  

Θα χρειαστείτε ειδικό δίπλωμα αν θελήσετε να νοικιάσετε μεγαλύτερο σκάφος. Στην περίπτωση που δεν έχετε τέτοιο δίπλωμα μπορείτε να νοικιάσετε το σκάφος με οδηγό. 

Transfer to Vourvourou

Πόσο μακριά είναι η Βουρβουρού από το Αεροδρόμιο Μακεδονία;

Η Βουρβουρού βρίσκεται 103 χλμ μακριά από το Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και σίγουρα θα χρειαστείται περισσότερο από ώρα να φτάσετε εκεί. Η κίνηση στον δρόμο προς την Χαλκιδική είναι πάντα εντονότερη τα Σαββατοκύριακα, γι’αυτό ίσως είναι καλύτερα να ταξιδέψετε καθημερινές.  

Transfer to Vourvourou

Υπάρχει αεροδρόμιο κοντά στην Βουρβουρού;

Όχι, δεν υπάρχει Αεροδρόμιο κοντά στην Βουρβουρού, αφού η Χαλκιδική δεν διαθέτει Αεροδρόμιο. 

Το κοντινότερο Αεροδρόμιο είναι αυτό της Θεσσαλονίκης, Makedonia Airport SKG. Η απόσταση ανάμεσα στο Αεροδρόμιο και τη Βουρβουρού δεν είναι μεγάλη. Μπορείτε να φτάσετε σε οποιονδηποτε προοριμό της Χαλκιδικής επιθυμείτε μέσα σε τρεις ώρες το πολύ, συμπεριλαμβανομένης και της Βουρβουρούς. 

Ιστορία της Βουρβουρούς

Η περιοχή της Βουρβουρούς αναφέρεται από τον 10ο αιώνα, όταν δόθηκε από τους Βυζαντινούς στο μοναστήρι Ξενοφόντος του Αγίου Όρους.  

Αργότερα η Βουρβουρού κατοικήθηκε από τους ανθρώπους του Αγίου Νικολάου. Αυτοί έδιωξαν τους Ρώσους μοναχούς στους οποίους ανήκε το μέρος και έτσι έγιναν αυτοί κυρίαρχοι της πςριοχής.  

Το 1913, η σκληρότητα των Βούλγαρων ενάντια στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, οδήγησε πολλούς από τους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν ασφαλέστερους τόπους να ζήσουν.  

Άνθρωποι από τις Σέρρες, την Αμφίπολη, την Παλαιοκόμη και τα Λακοβίκια ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Βουρβουρού. Παρόλα αυτή η επιδημία της χολέρας τους ανάγκασε να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους και η Βουρβουρού έμεινε στα χέρια των κατοίκων του Αγίου Νικολάου.

Transfer to Vourvourou

 Πώς μπορώ να πάω στην Βουρβουρου; 

Όπως προαναφέρθηκε η Χαλκιδική δεν διαθέτει Αεροδρόμιο. Οπότε ο καλύτερος τρόπος να πάτε στην Βουρβουρού είναι να πάρετε μια πτήση προς το πλησιέστερο Αεροδρόμιο, το οποίο είναι το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης Μακεδονία Skg. 

Πολυάριθμες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού προσγειώνονται καθημερινά στο δεύτερο μεγαλύτερο Αεροδρόμιο της Ελλάδας.

Από εκεί μπορείτε να αποφασίσετε ποιο μεταφορικό μέσο σας εξυπηρετεί καλύτερα. Μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο και να πάτε στον σταθμό των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής. Από εκεί θα πρέπει να πάρετε το λεωφορείο που πηγαίνει στη Βουρβουρού.  

Η επιλογή αυτή είναι ιδανική για όσους δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα και δεν τους πειράζει η ταλαιπωρία των μετακινήσεων. 

Μια άλλη επιλογή είναι να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να οδηγήσετε στην Βουρβουρού. Υπάρχει σήμανση και πινακίδες που σας κατευθύνουν αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και το CPS. 

Θα σας πρότεινα να κανονίσετε το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε να σας περιμένει στο αεροδρόμιο έτσι ώστε να μην χάσετε πολύτιμο χρόνο. Εφόσον ο δρόμος δεν έχει κίνηση θα σας πάρει περίπου μία ώρα και είκοσι λεπτά να φτάσετε στον προορισμό σας. 

Υπάρχουν όμως και εταιρείες παροχής υπηρεσιών μεταφοράς οι οποίες μπορούν να σας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό και δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσετε για τίποτα. Μπορείτε να κάνετε κράτηση για την μεταφορά σας μέσω email, τηλεφώνου ή μέσω κάποιας ιστοσελίδας. 

Αυτό εξαρτάται από την εταιρεία που θα επιλέξετε. Οι οδηγοί είναι έμπειροι και συνήθως μιλούν Αγγλικά. Με τον τρόπο αυτό το ταξίδι σας θα είναι όσο πιο άνετο μπορεί να είναι

Transfer to Vourvourou hotel
Transfer to Vourvourou hotel
Transfer to Vourvourou hotel
Transfer to Vourvourou hotel

 Που μπορώ να μείνω κατα τη διάρκεια των διακοπών μου;  

Τις προηγούμενες δεκαετίες έφεραν στην Χαλκιδική μεγάλη ανάπτυξη. Ένας τόπος με πλούσια φυσική ομορφιά όπως η Βουρβουρού έλαβε μέρος σε αυτή την ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες τους. 

Μπορείτε να μείνετε στο Ekies All Senses resort, στο Mediterraneo Luxury Suites, στο Kokkinos Hotel η σε ένα από τα πολλά ξενοδοχεία που υπάρχουν στην Βουρβουρού. Διαμερίσματα όπως το  Pefka Studios ή το Paradise Studios & Apartments είναι επίσης διαθέσιμα. 

Οι επιλογές είναι απεριόριστες εδώ και σίγουρα θα βρείτε το κατάλυμα που καλύπτει τις ανάγκες σας. 

Επειδή η Βουρβουρού προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο, καλό θα ήταν να σκεφτείτε να κάνετε κράτηση για την διαμονή σας νωρίτερα. Εναλλακτικά μπορείτε να έρθετε στην Βουρβουρού σε περίοδο που δεν έχει πολύ κόσμο (low season) και να βρείτε καλύτερες τιμές. 

Στην low season θα μπορέσετε να απολάυσετε την φύση χωρίς να την παρουσία πολλών τουριστών. 

Τι μπορώ να δω όσο βρίσκομαι στην Βουρβουρού; 

Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στην Βουρβουρού μπορείτε να δείτε τον οικισμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποτελεί έναν φιλικό προς το περιβάλλον, υποδειγματικό οικισμό, μοναδικό στην Ελλάδα. Ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι ο κύριος στόχος στην περιοχή. 

Ακριβώς απέναντι από την Βουρβουρού βρίσκεται ένα σύμπλεγμα από εννιά νησάκια, το μεγαλύτερο από τα οποία ονομάζεται Διάπορος. Αποτελεί προορισμό που δεν πρέπει να χάσετε κατά τις διακοπές σας στην Χαλκιδική. Το μικρό αυτό νησί έχει και έναν φυσικό κόλπο που ονομάζεται Κρυφτό. 

 

Diaporos

Όταν ο καιρός είναι άστατος ο κόλπος αυτός χρησιμοποιείται ως ασφαλές λιμάνι για τα σκάφη. Ο Διάπορος έχει απίστευτες αμμουδιές και ήρεμα νερά ενώ το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι καλυμένο με πεύκα.  

Τα νερά της θάλασσας διατηρούν υψηλές θερμοκρασίες και είναι κατάλληλα για χειμερινούς κολυμβητές. Μπορείτε να νοικιάσετε ένα σκάφος ή να προσλάβετε κάποιον να σας πάει εκεί. 

Μπορείτε ακόμη να ανεβείτε στην κορυφή του Όρους Ίταμος. Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα της Χαλκιδικής, του Αιγαίου και του Αγίου Όρους. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε με τα πόδια, να χρησιμοποιήσετε ποδήλατο ή αυτοκίνητο. 

Πολλές μικρές εκκλησίες βρίσκονται διάσπαρτες στην Βουρβουρού και μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να τις δείτε. Το μεγάλο τείχος κρατούσε την Σιθωνία απομονωμένη από την υπόλοιπη Χαλκιδική. Παρόλα αυτά είναι άγνωστο το πότε χτίστηκε. Επάνω στον Διάπορο μπορείτε να δείτε και την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, χτισμένη από την προ Βυζαντινη περίοδο. 

Restaurant Vourvourou

 Που να φάμε όσο βρισκόμαστε στην Βουρβουρού;  

 Στην Βουρβουρού μπορείτε να φάτε θαλασσινά και vegan πιάτα στο Melia  ή μπορείτε να πάτε στο Paris Restaurant για ελληνικά και μεσογειακά πιάτα. 

Αν προτιμάτε την πίτσα και τα ζυμαρικά μπορείτε να επιλέξετε το  εστιατόριο Gousto ή το  Pizza Top and of course atκαι φυσικά το Ovelix όπου το “μέγεθος δεν έχει σημασία”.

Υπάρχουν επιλογές για πρωινό ή καφέ όπως το Casa La Creme, το Ikaros Bistro και το V Cafe. 

Που μπορώ να πάω για μπάνιο;  

TΟι πιο διάσημες παραλίες γύρω από την Βουρβουρού είναι το Καρύδι, το Λιβάρι ο Ξιφάρας και η Φάβα. Βέβαια αν βρίσκεσται στην Βουρβουρού θα πρέπει να πάτε στον Διάπορο. Μπορείτε να πάτε εκεί με ένα μικρό σκάφος ή ακόμη και με θαλάσσιο ποδήλατο. Δεν θα το μετανιώσετε!

Οι παραλίες εκεί αξίζουν το κόπο να τις προσεγγίσετε και το φυσικό κάλλος θα σας αποζημιώσει. 

Πολλές από τις παραλίες έχουν beach bars που προφέρουν ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυκτικά, καφέ, παγωτά και άλλα. 

Fava beach
Xifara beach
Livari beach
Karydi beach