Νικήτη, ένας πανέμορφος προορισμός!

από | Μάι 21, 2023

Table of Contents

Η Νικήτη είναι μία από τις πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς της Σιθωνίας, στη Χαλκιδική. Προσφέρει μια ποικιλία επιλογών για διαμονή, ενώ εκεί κοντά θα βρείτε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Χαλκιδικής.

Οι ντόπιοι παραδοσιακά ασχολήθηκαν με τη μελισσοκομεία. Το μέλι που παράγεται στην περιοχή είναι γνωστό για την πλούσια γεύση και την εξαιρετική ποιότητά του.

Ενώ βρίσκεστε στη Νικήτη, θα πρέπει να επισκεφτείτε όλες τις εκπληκτικές παραλίες, την παλαιοχριστιανική βασιλική του “Σωφρονίου” και την εκκλησία του Αγίου Νικήτα.

Που βρίσκεται η Νικήτη;

Η Νικήτη είναι ένα χωριό της Σιθωνίας, στη Χαλκιδική. Απέχει περίπου 105 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Πολύγυρος, η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, απέχει από τη Νικήτη 36 χλμ. 

Η Νικήτη έχει φυσική ομορφιά καθώς και ατελείωτεςπαραλίες. 

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί Έλληνες και ξένοι επιλέγουν τη Νικήτη για τις διακοπές τους.

Nikiti
Nikiti

Πόσο μακριά είναι η Νικήτη από το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης;

Η Νικήτη απέχει 85 χλμ από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης “Μακεδονία” SKG. 

Θα χρειαστείς περίπου μία ώρα για να φτάσεις εκεί με το αυτοκίνητο.

 Φυσικά, μπορείς πάντα να πάρεις το λεωφορείο του ΚΤΕΛ για να φτάσεις στη Νικήτη, αλλά σίγουρα θα χρειαστείς πολύ περισσότερο χρόνο.

Υπάρχει Αεροδρόμιο κοντά στη Νικήτη; 

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, δεν υπάρχει αεροδρόμιο στη Χαλκιδική και, επομένως, δεν υπάρχει αεροδρόμιο κοντά στη Νικήτη. 

Το πλησιέστερο αεροδρόμιο στη Νικήτη είναι το Αεροδρόμιο Μακεδονία SKG στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα. 

Πολλές πτήσεις προσγειώνονται και απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καθημερινά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ιστορία της Νικήτης

Η περιοχή της Νικήτης έχει κατοικηθεί για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια. 

Ο Ηρόδοτος στην “Ιστορία των Μηδικών Πολέμων” ανέφερε την πόλη του Γαλιψού, η οποία βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Νικήτης.

 Κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου υπήρχε ένας σημαντικός οικισμός. Σήμερα, υπάρχουν τα απομεινάρια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής από εκείνη την εποχή, και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Η πρώτη επίσημη γραπτή αναφορά για τον οικισμό αυτό βρίσκεται στο Μοναστήρι του Ξενοφώντος στο Άγιον Όρος, σε έναν κατάλογο από τις αρχές του 14ου αιώνα. 

Αυτός ο οικισμός κατάφερε να αναπτυχθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια των χρόνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Όπως μπορείς να καταλάβεις, η Νικήτη είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Χαλκιδικής.

Αυτή η παλιά πόλη μαγεύει τους επισκέπτες της με την παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική και τα πετρόχτιστα σπίτια της.

Nikiti 4
Nikiti 5

Πώς μπορώ να πάω στη Νικήτη;

Καταρχάς θα πρέπει να φτάσεις στη Θεσσαλονίκη. Αυτό μπορεί να γίνει πιο εύκολα με αεροπλάνο, με το οποίο θα φτάσεις στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης (SKG). Επίσης, μπορείς να πας στη Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο ή τρένο, αλλά αυτές είναι πιο δύσκολες επιλογές.

Από τη Θεσσαλονίκη, θα κατευθυνθείς προς τη Χαλκιδική. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με αυτοκίνητο είτε με το λεωφορείο ΚΤΕΛ. Η πρώτη επιλογή είναι πολύ πιο άνετη και γρήγορη, ενώ η δεύτερη είναι φθηνότερη, αλλά διαρκεί περισσότερο. 

Μπορείς ακόμα να νοικιάσεις υπηρεσίες μεταφοράς και να σε μεταφέρουν αυτοί στη Νικήτη, ενώ το κόστος δεν είναι όσο υψηλό όσο ίσως νομίζεις. Αυτή η επιλογή θα σας γλιτώσει επίσης από τον κόπο της οδήγησης ή της αναζήτησης της καλύτερης διαδρομής προς τον τελικό  προορισμό σου. 

 

Πρέπει να αναφέρω ότι δεν υπάρχουν σιδηροδρομικές γραμμές στη Χαλκιδική, οπότε μην χάσεις τον χρόνο σου προσπαθώντας να βρείτε τρένο που να πηγαίνει στη Νικήτη.

Το ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη προς τη Νικήτη με αυτοκίνητο διαρκεί πάνω από μία ώρα. Ο δρόμος είναι καλός και υπάρχουν πινακίδες που θα σε βοηθήσουν να βρεις τον δρόμο. Εάν πάρεις το λεωφορείο ΚΤΕΛ, πρέπει να πας πρώτα στον σταθμό ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και στη συνέχεια να πάρεις το λεωφορείο που πηγαίνει προς τη Νικήτη. Το ταξίδι με λεωφορείο διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες.

Τι να δω όσο βρίσκομαι στη Νικήτη;

Εάν δεν μπορείς να αποφασίσεις αν θέλεις να περάσεις τις διακοπές σου στη θάλασσα ή στο βουνό, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου την Νικήτη. Η Νικήτη προσφέρει στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να τα απολαύσουν και τα δύο.

Υπάρχει ένας ιστορικός οικισμός με κατοικίες που χτίστηκαν από το 1830 στη Νικήτη. Αυτή η παραδοσιακή περιοχή σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείς. Η αρχιτεκτονική εδώ ακολουθεί τον παραδοσιακό μακεδονικό χαρακτήρα ενώ τα σπίτια  έχουν ιδιαίτερες καμινάδες που αναδεικνύουν το ταλέντο των κατασκευαστών τους.

Η εκκλησία του Αγίου Νικήτα, που χτίστηκε από το 1867, καθώς και το παλίο σχολείο, είναι υπέροχα αξιοθέατα, αν θέλεις να κάνεις μια βόλτα μέσα στην Νικήτη, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Μπορείς επίσης να απολαύσεις νόστιμο φαγητό σε μία από τις ταβέρνες ή τα εστιατόρια και να χαλαρώσεις μπροστά στη θάλασσα. Επίσης, μπορείς να κάνεις μια βόλτα ακριβώς δίπλα στην θάλασσα, να απολαύσεις ένα δροσερό ποτό και να θαυμάσεις το ηλιοβασίλεμα.

Εάν βρίσκεσαι στη Νικήτη στις 15 Σεπτεμβρίου, σίγουρα θα δεις την τοπική γιορτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο προς τιμήν του Αγίου Νικήτα.

Nikiti 6

Που μπορώ να μείνω κατά τη διάρκεια των διακοπών μου;

Η Νικήτη διαθέτει πολλές διαφορετικές επιλογές για διαμονή. Υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία, διαμερίσματα και βίλες όπου μπορείς να περάσεις υπέροχες διακοπές. 

Θα μπορούσα να προτείνω το Danai Beach Resort and Villas, που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από την παραλία. Μια άλλη επιλογή είναι το Porfi Beach Hotel, που είναι χτισμένο ακριβώς έξω από το χωριό της Νικήτης, σε μια περιοχή με πεύκα. 

Φυσικά, μπορείς να μείνεις στο Athena Pallas, που είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο και βρίσκεται κοντά στη Νικήτη. Το συγκρότημα αυτό έχει επηρεαστεί από τη βυζαντινή και μοναστική αρχιτεκτονική της Σιθωνίας. Είναι χτισμένο σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, δίπλα στην παραλία της Ελιάς και διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Τα διαμερίσματα Neaktion βρίσκονται στο κέντρο της Νικήτης. Είναι πολύ κοντά στην παραλία και έχουν εύκολη πρόσβαση στα καταστήματα και τα εστιατόρια. Τα διαμερίσματά τους είναι κατάλληλα για οικογένειες ή ομάδες επισκεπτών.

Το ξενοδοχείο Nikos είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή. Βρίσκεται μόλις 80μ. από τη μαγική και διάσημη παραλία της Νικήτης. Τα δωμάτια που πρόσφατα ανακαινίστηκαν είναι πλήρως εξοπλισμένα και έτοιμα να καλύψουν τις ανάγκες των επισκεπτών.

Επίσης, τα διαμερίσματα Peter’s House απέχουν 50μ. από την παραλία και είναι πολύ κοντά στο λιμάνι της Νικήτης. Όλες οι ταβέρνες, τα εστιατόρια,  τα μπαρ και τα καταστήματα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από αυτό το μέρος. Αυτό καθιστά το Peter’s House ιδανικό για να βγείς έξω τις νύχτες, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις μεταφορικό μέσο.

Υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες επιλογές καταλυμάτων. Σίγουρα θα βρεις αυτό που θα καλύπτει τις δικέ σου ανάγκες. 

Nikiti 7

Που να πάω για φαγητό στη Νικήτη;

Όπως θα έχεις ήδη ακούσει, η Βόρεια Ελλάδα είναι περίφημη για τη νόστιμη κουζίνα της. 

Η Χαλκιδική ακολουθεί αυτόν τον κανόνα και η Νικήτη διαθέτει πολλά υπέροχα μέρη όπου μπορείς να απολαύσεις φαγητό. 

Ακόμη και αν μπορείς να ξοδέψεις κάτι παραπάνω ή όχι, σίγουρα θα βρείς νόστιμο φαγητό που θα ικανοποιείσει τις ανάγκες σου.

Ένα υπέροχο μέρος είναι το Μπουκαδούρα στην Ακτή Ελιάς, όπου μπορείς να απολαύσεις ψάρι, θαλασσινά και παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Θα βρεις επίσης επιλογές για χορτοφάγους και πιάτα χωρίς γλουτένη, καθώς και φαγητά για χορτοφάγους. 

Εάν προτιμάς το γρήγορο φαγητό και θέλεις να δοκιμάσετε τον γύρο, μπορείς να επισκεφθείς το Gyromania στη Νικήτη. Οι τιμές είναι λογικές και η ποιότητα του φαγητού είναι πολύ καλή. 

Ένα άλλο μέρος που ίσως σε εκπλήξει είναι το Απόβραδο. Πιθανώς δεν θα το παρατηρήσεις αμέσως επειδή δεν βρίσκεται δίπλα στην παραλία. Ωστόσο, θα βρεις εκεί νόστιμα πιάτα κυρίως από ψάρια και θαλασσινά. 

Για έναν καφέ ή ένα γλυκό μπορείς να πας στο Το Σπιτάκι. Εκεί σερβίρουν καφέ και τσάι, καθώς επίσης παγωτό, κρέπες, βάφλες κλπ.

Που μπορώ να πάω για μπάνιο;

Η Νικήτη είναι μια περιοχή που διαθέτει πολλές υπέροχες, τυρκουάζ παραλίες, όπως η παραλία του Άι Γιάννη, το Καρύδι, την παραλία Ελιά και την παραλία Κοβιού. Αυτές θεωρούνται μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Χαλκιδικής. 

Φυσικά, η παραλία της Νικήτης είναι πάντα μια εξαιρετική επιλογή. Εάν έχετε τη δυνατότητα, θα πρότεινα να κολυμπήσεις σε διαφορετική παραλία κάθε μέρα, ώστε να απολαύσεις τα μαγευτικά ζεστά νερά της Σιθωνίας.

Nikiti 13