Άθυτος ή Άφυτος – ένα γραφικό χωριό της Χαλκιδικής

από | Απρ 20, 2022

Table of Contents

Η Άθυτος είναι ένα μικρό γραφικό χωριό της Χαλκιδικής. Μόλις 46 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα του Νομού τον Πολύγυρο, βρίσκεται στην νότια περιοχή της χερσονήσου της Κασσάνδρας. 

Ιστορία της Αθύτου

Η Άθυτος έχει πλούσια ιστορία. Υπάρχουν ενδείξης για ύπαρξη οικισμού από το 3.000 π.Χ. Στα αρχαία χρόνια ήταν γνωστή ως Αφύτης και αναπτύχθηκε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. Ο Αφύτης πήρε μέρος στους Περσικούς πολέμους ενώ τον αναφέρουν πολλοί αρχαίοι ιστορικοί, όπως ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Στράβων κα άλλοι. 

Το ιερό του Διόνυσου και ο ναός του Άμμωνα Δία συνεισέφεραν στην ενότητα της πόλης. Κατά τα χρόνια της ανάπτυξης της, η Άθυτος είχε δικό της νόμισμα, διακοσμημένο με το κεφάλι του Δία, τον προστάτη της πόλης. 

Το 348 π.Χ. καταστράφηκε από τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο ΙΙ (τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Κατά τη Ρωμαική περίοδο αναπτύχθηκε ξανά πιθανά λόγω της ύπαρξης του μνημείου του Άμμωνα Δία.

Athitos or Afytos
Athitos or Afytos

Πόσο μακριά είναι η Άφυτος από το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης; 

Η Άφυτος βρίσκεται 74,4 χλμ μακριά από το Αεροδρόμιο Μακεδονία SKG, το οποίο είναι το κοντινότερο αεροδρόμιο στη Χαλκιδική. Πολλές πτήσεις φτάνουν καθημερινά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. 

Οι πτήσεις αυτές είναι εσωτερικού και εξωτερικού, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να έρχονται στη Θεσσαλονίκη από διάφορα μέρη του κόσμου. 

Υπάρχει αεροδρόμιο κοντά στην Άφυτο; 

Όχι, δεν υπάρχει αεροδρόμιο κοντά στην Άφυτο. 

Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι το Αεροδρόμιο Μακεδονία στην Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά η απόσταση μεταξύ τους  δεν είναι μεγάλη. Μπορείτε να οδηγήσετε από το αεροδρόμιο στην Άφυτο ή προς οποιονδήποτε άλλο προορισμό της Χαλκιδικής. 

Πώς μπορώ να πάω στην Άφυτο; 

Εφόσον δεν υπάρχει αεροδρόμιο στη Χαλκιδική, ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στην Άφυτο είναι να πάρετε μια πτήση με προορισμό το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και μετά να ξεκινήσετε για την Άφυτο. Θα πρέπει φυσικά να αποφασίσετε αν θα χρησιμοποιήσετε τα ΚΤΕλ, να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να οδηγήσετε οι ίδιοι ως την Άφυτο ή να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες μεταφοράς, δηλαδή να μισθώσετε όχημα με οδηγό και να αφήσετε αυτόν να σας πάει στον προορισμό σας.

Η επιλογή των ΚΤΕλ σίγουρα είναι η οικονομικότερη, αλλά να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε μερικές δυσκολίες. Ο τερματικός σταθμός των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής βρίσκεται μακριά από το αεροδρόμιο, οπότε θα πρέπει να πάρετε το αστικό λεωφορείο που πηγαίνει εκεί και έπειτα να επιλέξετε το υπεραστικό λεωφορείο που πηγαίνει στην Άφυτο. Φυσικά, εκτός από εσάς θα υπάρχουν πολλοί που κάνουν την ίδια επιλογή, ιδιαίτερα το Καλοκαίρι

Στην περίτωση που θέλετε να νοικιάσετε όχημα μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλές εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα οχήματα καθώς και διαφορετικές τιμές από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε αυτά που σας ταιριάζουν καλύτερα

Καλή ιδέα θα ήταν να ζητήσετε από την εταιρεία ενοικιάσεως να φροντίσει το όχημά σας να σας περιμένει στο αεροδρόμιο ούτως ώστε να έχετε τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία. Ο δρόμος προς την Χαλκιδική είναι αρκετά καλός και υπάρχουν πινακίδες για να σας κατευθύνουν. Θα σας πάρει περίπου μια ώρα να φτάσετε στην Άφυτο. 

Έχετε υπόψιν οτι τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες η κίνηση στον δρόμο προς Χαλκιδική αυξάνεται και θα χρειαστείτε περισσότερη ώρα να φτάσετε στον προορισμό σας. 

Athitos or Afytos

Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφορας (transfer service) και να αφήσετε αυτούς να ασχοληθούν με την κίνηση και την οδήγηση. Θα βρείτε πολλές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης στο διαδίκτυο ενώ οι τιμές για τις υπηρεσίες τους μπορεί να σας ξαφνιάσουν ευχάριστα

Θα βρείτε απλά επιβατικά οχήματα και Minivan που θα κάνουν το ταξίδι σας πολύ άνετο. Ο οδηγός θα σας περιμένει στο αεροδρόμιο και εσείς δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσετε για τίποτα. 

Afitis boutique hotel

Που μπορώ να μείνω κατά τη διάρκεια των διακοπών μου; 

Όπως πολλές περιοχές της Χαλκιδικής, η Άφυτος προσφέρει πολλά μέρη για διαμονή. Τόσο ξενοδοχεία όσο και ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι διαθέσιμα και κατάλληλα για κάθε τσέπη

Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στο Eden Hotel, το Achtis Hotel ή το  Stratos Hotel. Επιπλέον, ενοικιάζονται και βίλες στις οποίες μπορείτε να μοιραστείτε το κόστος με την παρέα σας. Τέτοια μέρη είναι το Fabienne cottage ή η Villa Maira. Επίσης το Afitis Boutique Hotel που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, προσφέρει στους επισκέπτες του εύκολη πρόσβαση στην παραλία.  

Φυσικά υπάρχουν και πολλά ακόμη μέρη για διαμονή που μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες όλων.

Τι μπορώ να δω όσο βρίσκομαι στην Άφυτο; 

Η Άφυτος είναι ένα πανέμορφο, γραφικό χωριό της Χαλκιδικής. Τα περισσότερα σπίτια είναι χτισμένα με πέτρα και ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στενά πέτρινα δρομάκια σας οσδηγούν προς την απίστευτη θέα του Τορωναίου κόλπου, καθώς το χωριό είναι χτισμένο ψηλά στον γκρεμό και κάτω φαίνεται η θάλασσα. Σίγουρα θα σας συνιστούσα έναν περίπατο γύρω από το χωριό προκειμένου να ανακαλύψετε όλα τα κρυμένα μέρη αλλά και να απολαύσετε το γεύμα ή το δείπνο σας σε ένα από τα εστιατόρια που σερβίρουν νόστιμα ελληνικά πιάτα. 

Πολλές ταβέρνες και καφέ βρίσκονται ακριβώς στη άκρη του γκρεμού, δίοντάς σας τη δυνατότητα να θαυμάσετε τη θάλασσα από ψηλά. Μπορείτε να κάνετε βόλτα στην Άφυτο και να απολαύσετε το υπέροχο σκηνικό αλλά και τη θέα. 

Πολλοί πιστεύουν οτι η Άφυτος μοιάζει με νησί. Τα σπίτια, οι εκκλησίες και η συνολική εικόνα θυμίζουν τα ελληνικά νησιά. 

 

Athitos or Afytos

Στην Άφυτο θα βρείτε λαογραφικό μουσείο, ακριβώς στο κέντρο του χωριού. Φιλοξενείται σε ένα κτίριο του 1889 και δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψετε τη ζώη στη Χαλκιδική κατά τη διάρκεια προηγούμενων περίοδων. Παραδοσιακά γεωρικά και κτηνοτροφικά εργαλεία εκτίθενται εκεί καθώς και η αναπαράσταση του εσωτερικού ενός παλιού παραδοσιακού σπιτιού. 

Μπορείτε ακόμη να δείτε κεραμικά και άλλα έργα τέχνης. Αξίζει να αναφερθεί οτι τόσο μέσα όσο και έξω από το λαογραφικό μουσείο θα μπορέσετε να δείτε τα γλυπτά του τοπικού καλλιτέχνη, Βασίλη Παυλή. Στο εξωτερικό του μουσείου και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται συναυλίες και καλλιτεχνικά δρόμενα. 

Αυτό που σίγουρα θα παρατηρήσετε είναι οτι η Άφυτος είναι ένα μέρος που εκτιμά την τέχνη. Πολλοί εθελοντές και καλλιτέχνες έκαναν ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου να στολίσουν το χωριό με ζωγραφισμένες γλάστρες. Είναι διασκορπισμένες παντού στην Άφυτο κάνοντας το μέρος μοναδικό. Ακόμη, πάνω από 70 καλλιτέχνες έχουν ζωγραφίσει πολλές πόρτες του χωριού. Μια βόλτα τριγύρω θα σας αποκαλύψει πολλά κρυμμένα έργα τέχνης.

 

Athitos or Afytos

Επιπλέον, παντού στη Άθυτο θα συνατήσετε τα γλυπτά του Βασίλη Παυλή. Είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία και σίγουρα θα πέσετε πάνω σε κάποια από αυτά.

Ακριβώς στην κεντρική πλατεία βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου. Χτισμένος το 1859, η εκκλησία αυτή θεωρείται το στολίδι της Αφύτου. Αξίζει να παρατηρήσετε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της αλλά και τον εσωτερικό διάκοσμο

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών το ιστορικό κέντρο του χωριού είναι κλειστό για τα οχήματα. Οπότε είναι προτιμότερο να μην πλησιάσετε με το αυτοκίνητο αλλά να παρκάρετε λίγο μακρύτερα και να πάτε εκεί με τα πόδια. Η απόσταση δεν είναι μεγάλη. 

Αν επισκεφτείτε την Άθυτο τον Αύγουστο και συγκεκριμένα στις 14, 15 του μήνα δεν θα πρέπει να χάσετε το παραδοσιακό τοπικό πανηγύρι. Η γιορτή του δεκαπενταύγουστου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, είναι σημαντική για όλους τους Έλληνες. 

Παρόλα αυτά, πολλές καλλιτεχικές δράσεις πραγματοποιούνται καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στα πλαίσια του φεστιβάλ της Αφύτου. 

Που να φάω όσο βρίσκομαι στην Άφυτο; 

Υπάρχουν πολλά εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες καθώς και fast food στην Άφυτο. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στο Παλιό Ρεμέτζο, το Κύμα, τον Στρουμπούλη, το Thea Thalassa ή το Πέρα. 

Όλα αυτά τα εστιατόρια σερβίρουν κατά κύριο λόγο ψάρια και θαλασσινά. Για πιο οικονομικές επιλογές μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα πολλά ταχυφαγεία. Μπορείτε να δοκιμάσετε τον γύρο του Γρηγόρη ή αν προτιμάτε την πίτσα το Petra pizza. 

Το Crescendo σερβίρει κρέπες και πίτες και μπορείτε να πάρετε το πρωινό σας εκεί. Ακόμη μπορείτε να πάτε στον φούρνο του Μανδάνη και να διαλέξετε το πρωινό που σας αρέσει περισσότερο. 

Restaurant Athitos
Athitos beach

Που μπορώ να πάω για μπάνιο; 

Μπορείτε να κολυμπήσετε στην Άθυτο. Η παραλία είναι αμμώδης και αρκετά μεγάλη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η παραλία αυτή βραβεύεται με Γαλάζια σημαία κάθε χρόνο. 

Υπάρχουν beach bar που σερβίρουν ποτά, αναψυκτικά, καφέ, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η θάλασσα έχει κάποια σημεία με πέτρα και βαθαίνει λίγο απότομα. 

Υπάρχουν και άλλες παραλίες κοντά, τις οποίες μπορείτε να επισκεφτείτε αν δε θέλετε να περάσετε όλες τις ημέρες των διακοπών σας σε ένα μέρος. 

Η Καλλιθέα έχει καταπληκτική αμμώδη παραλία και δεν είναι μακριά από την Άθυτο. Ακόμη οι παραλίες στο Σάνη και τη Νέα Φωκεα είναι γνωστές για τα καθαρά νερά τους. 

 Έχει έντονη νυχτερινή ζωή; 

Λειτουργούν πολλά bar στην Άφυτο και πολλά από αυτά έχουν ζωντανή μουσική. 

Μπορείτε να περάσετε τη βραδιά σας στον Κουτσόμυλο ή στο Imeros coctail bar. Φυσικά, υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές για βραδινή έξοδο, από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο!

Transfer from Airport Thessaloniki to Afitos Halkidiki