Επισκεφτείτε το Πευκοχώρι ή Καψόχωρα

από | Αυγ 25, 2022

Visit-Pefkohori-or-Kapsohora
Visit-Pefkohori-or-Kapsohora

Table of Contents

Το Πευκοχώρι είναι διάσημο χωριό της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. 

Το Πευκοχώρι αποτελεί πόλο έλξης για όσους έρχονται τα καλοκαίρια στη Χαλκιδική για τις διακοπές τους.  

Τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι επισκέπτες επιλέγουν το Πευκοχώρι για τις διακοπές τους. 

Οι νέοι και οι φοιτητές ξεχωρίζουν τον προορισμό αυτό για την έντονη ψυχτερινή ζωή και τις υπέροχες παραλίες. 

Στο Πευκοχώρι θα βρείτε ATM, ταχυδρομείο, Internet Cafe, σούπερ μάρκετ και ιατρικές υπηρεσίες.

Που βρίσκεται το Πευκοχώρι;

Το Πευκοχώρι, το οποίο ονομάζεται και Καψόχωρα, βρίσκεται στην Κασσάνδρα, την πρώτη χερσόνηση της Χαλκιδικής . 

Θα συνατήσεται το Πευκοχώρι στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κασσάνδρας. Στο δρόμο προς το Πευκοχώρι θα περάσετε από την Καλλιθέα, την Κρυοπηγή και την Άθυτο. 

Το κοσμοπολίτικο αυτό χωριό έχει περίπου 1600 μόνιμους κατοίκους. Παρόλα αυτά, ελκύει πολυάριθμους τουρίστες κάθε χρόνο, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Πόσο μακριά είναι το Πευκοχώρι από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης; 

Το Πευκοχώρι βρίσκεται 105 χλμ μακριά από το Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και θα χρειαστείτε περίπου μιάμιση ώρα για να φτάσετε εκεί με το αυτοκίνητο. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το ΚΤΕΛ σίγουρα θα κάνετε πολύ περισσότερη ώρα. 

Υπάρχει αεροδρόμιο κοντά στο Πευκοχώρι;

Δυστυχώς δεν υπάρχει αεροδρόμιο στην Χαλκιδική. Το κοντινότερο αεροδρόμιο στο Πευκοχώρι είναι το Αεροδρόμιο Μακεδονία SKG. 

Παρόλα αυτά η απόσταση μεταξύ τους δεν είναι μεγάλη. 

Pefkohori

Το Πευκοχώρι και η ιστορία του

Περιτριγυρισμένο από πεύκα και ελαιόδενδρα το Πευκοχώρι αποτελεί έναν από τους μικρούς παράδεισους της Χαλκιδικής. 

Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό ονομάστηκε Καψόχωρα μετά την πυρπόληση του από πειρατές το 1805. 

Δεν είναι γνωστό κάποιο προηγούμενο όνομα του χωριού. Την σύγχρονη εποχή έχει πάρει το όνομα Πευκοχώρι, λόγω των πεύκων που υπάρχουν στην περιοχή. 

Στην βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού, όπου πηγαινοέρχονται οι βάρκες και τα καΐκια, έχει βρεθεί ένας ρωμαικός οικισμός. 

Επίσης, στην ίδια περιοχή ανακαλύφθηκε ένας σπουδαίος θησαυρός του Λυσιμάχου, του βασιλιά της Θράκης. 

Οι κάτοικοι του Πευκοχωρίου συμμετείχαν και στην ιστορική επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της περιοχής αναδείχθηκε ο Γεώργιος Γιαννάκης. 

Πως μπορώ να πάω στο Πευκοχώρι;

Πρώτα απ’όλα θα πρέπει να φτάσετε στο Αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη. Πολλές πτήσεις έρχονται και φεύγουν καθημερινά από το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Εκεί θα πρέπει να επιλέξετε τον τρόπο που σας εξυπηρετεί περισσότερο για να φτάσετε στο Πευκοχώρι. Ο πιο κοινός τρόπος είναι με αυτοκίνητο

Μπορείτε να νοικιάσετε το όχημα που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας, αλλά φροντίστε το όχημα αυτό να σας περιμένει στο Αεροδρόμιο. 

Με τον τρόπο αυτό δεν θα χάσετε πολύτιμο χρόνο. Το ταξίδι ως τον προορισμό σας διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα

Από την άλλη μεριά αν έχετε ευχέρεια χρόνου, μπορείτε να πάρετε το αστικό λεωφορείο από το Αεροδρόμιο και να πάτε στο σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ. Από εκεί θα επιλέξετε αυτό που πηγαίνει στο Πευκοχώρι. 

Η επιλογή αυτή είναι φθηνότερη αλλά να είστε προετοιμασμένοι για λίγη ταλαιπωρία. Η διαδρομή από τα ΚΤΕΛ ως το Πευκοχώρι διαρκεί περίπου δύομιση ώρες. Φυσικά θα πρέπει να προσθέσετε και τον χρόνο που χρειάζεστε από το Αεροδρόμιο ως τα ΚΤΕΛ ο οποίος διαφοροποιείται ανάλογα με την κίνηση στους δρόμους. . This option is cheaper but you should be prepared for some inconvenience. 

Μπορείτε επίσης και να μισθώσετε όχημα με οδηγό (transfer services) και να αφήσετε αυτούς να σας πάνε στον προορισμό σας. Οι υπηρεσίες αυτές είναι φτηνότερες από ότι περιμένετε. Υπάρχουν πολλές εταιρείες στην Θεσσαλονίκη που μπορούν να σας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. 

Θα πρέπει ακόμη να σας ενημερώσω οτι δεν υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή προς την Χαλκιδική, οπότε μην χαραμίσετε τον χρόνο σας αναζητώντας κάτι σχετικό. 

Pefkohori
Alia Palace Hotel

Που μπορώ να μείνω κατά τη διάρκεια των διακοπών μου; 

Στο Πευκοχώρι θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, βίλες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Υπάρχουν επιλογές γθια κάθε τσέπη αλλά και για το είδος των διακοπών που σχεδιάζετε. 

Αν θέλετε πολυτελείς διακοπές τότε μπορείτε να επιλέξετε το Alia Palace Luxury Hotel and Villas. 

Το ξενοδοχείο αυτό έχει υπέροχη θέα του χωριού αλλά και του όρμου της Κασσάδρας. Άλλη μια πολυτελής επιλογή είναι το Kassandra village resort το οποίο διαθέτει εξαιρετικά δωμάτια για τη διαμονή σας,  μια υπέροχη πισίνα και αξιόλογες υπηρεσίες. 

Φυσικά υπάρχουν και οι λιγότερο ακριβές επιλογές από τις οποίες μπορτείτε να επιλέξετε. Κάποιες από αυτές είναι το Irablue Residences, το Art Boutique Hotel, το Anna Maria Paradise και πολλές άλλες. 

Θα βρείτε ακόμη διαμερίσματα, όπως το Valery apartments και τα Armyra studios. 

Σίγουρα θα μπορέσετε να βρείτε το μέρος που θα καλύπτει τις προσδοκίες σας. 

Τι μπορώ να κάνω όσο βρίσκομαι στο Πευκοχώρι; 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πολλοί δρόμοι του Καλοχωρίου μετατρέπονται σε πεζόδρομους. Αυτό διευκολύνει τους τουρίστες να απολαύσουν την βόλτα τους και να αφιερώσουν λίγο χρόνο στα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά προιόντα

Ίσως θεωρήσετε καλή ιδέα να ξοδέψετε κάποιες ώρες στα ιαματικά λουτρά. Τα Λουτρά βρίσκονται σε ένα κοντινό χωριό την Αγία Παρασκευή. Δεν θα σας πάρει πάνω από 15 λεπτά να φτάσετε εκεί με το αυτοκίνητο. 

Οι ιαματικές πηγές ανακαλύφθηκαν πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έγιναν προσιτές στους επισκέπτες πολύ αργότερα. 

Οι σημερινές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τις πηγές έγιναν το 2000. Διαθέτουν δύο πισίνες, μια ασωτερική και μια εξωτερική. Υπάρχουν ακόμη χαμαμ, σάουνα καθώς και υπηρεσίες μασαζ. 

Τα θερμά νερά θεωρούνται οτι θεραπεύουν τους πόνους των μυών και των οστών αλλά ανακουφίζουν και τις δερματικές παθήσεις. Η θεροκρασία του νερού είναι γύρω στους 39 βαθμούς Κελσίου και είναι πραγματικά χαλαρωτικό. 

Θα πρέπει να σας προειδοποιήσω ότι το νερό μυρίζει κάπως περίεργα λόγω του θείου που περιέχει. 

Παρόλα αυτά, μετά από λίγο ούτε που θα το αντιλαμβάνεστε. Και από την άλλη σίγουρα το αξίζει! 

Μια καλή ιδέα, ιδιαίτερα για όσους απολαμβάνουν τους μεγάλους περίπατους, είναι να περπατήσετε δίπλα στο κύμα από την παραλία του Πευκοχωρίου εως ώτου φτάσετε στην παραλία του Γλαρόκαβου.  

Η απόσταση μεταξύ τους δεν είναι μεγάλη. Η διαδρομή όμως, αποκαλύπτει τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και σίγουρα θα ανταμεφθεί η προσπάθειά σας. 

Κατα τη διαδρομή θα συναντήσετε beach bars στα οποία  μπορείτε να κάνετε μια στάση και να πάρετε κάτι δροσιστικό.  

Αν θέλετε να δείτε την διαδρομή μπορείτε να χρήσιμοποιήσετε και το google maps.

Φυσικά, οι διακοπές στη Χαλκιδική δεν μπορεί να θεωρηθούν πλήρεις αν δεν αφιερώσετε για χαλάρωση στην παραλία

Το πευκοχώρι έχει πολλές οργανωμένες παραλίες, στις οποίες μπορείτε να βρείτε  beach bars, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Μπορείτε να διαλέξετε ένα από αυτά για να χαλαρώσετε, να απολαύσετε το τοπίο και τα τυρκουάζ νερά. 

Στους λάτρεις της περιπέτειας θα πρότεινα να δοκιμάσουν και τα θαλάσσια σπορ.  

Αν δεν το έχετε ήδη δοκιμάσει, μπορείτε να κάνετε scuba diving. Ακόμη, σε κοντινές παραλίες θα βρείτε επιχειρήσεις που παρέχουν εξοπλισμό και για άλλα θαλάσσια σπορ όπως το θαλάσσιο σκι, το wakeboard και το parasailing. 

Στις οικογένειες θα πρότεινα τα tubes, το canoe-kayaking ή την banana. Βεβαιωθείτε όμως οτι η επιχείρηση που θα επιλέξετε είναι πιστοποιημένη και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

Water Sports Pefkohori
Glarokavos

Που μπορώ να φάω όσο βρίσκομαι στο Πευκοχώρι;

Η Βόρεια Ελλάδα είναι γνωστή για την εξαιρετική της κουζίνα

Το Πευκοχώρι έχει πολλά εστιατόρια και τεβέρνες τα οποία σερβίρουν νόστιμα πιάτα. Οι διακοπές σας θα ολοκληρωθούν εφόσον δοκιμάσετε το παραδοσιακό φαγητό. 

Είναι σχεδόν βέβαιο οτι θα ευχαριστηθείτε το γεύμα σας όπου και να φάτε στο Πευκοχώρι.

Ελληνικά παραδοσιακά πιάτα όπως ο μουσακάς, τα γεμιστά ή τα ντολμαδάκια είναι διάσημα και νόστιμα. Φυσικά μπορείτε να δοκιμάσετε και μερικούς μεζέδες συνδυασμένους με ούζο ή τσίπουρο και να πάρετε πραγματική γεύση της Ελλάδας! 

Υπάρχουν εστιατόρια που σερβίρουν θαλασσινά, κάποια από τα οποία είναι το  Bistro Greek Food, ο Τσαπαρής, η Φυσαλίδα και το Canela Restaurant. Αν προτιμάτε τα κρεατικά μπορείτε να δοκιμάσετε την ταβέρνα του Μάκη, το  Girelia ή το Las – Pas. 

Μια άλλη επιλογή αποτελεί το γρηγορο φαγητό όπως ο γύρος ή η πίτσα. 

Υπάρχουν πολλές οικονομικές επιλογές όπως το Gary’s King of Gyros, το Παρά θιν’αλός, το Costa grill and Gourmeat. Εναλλακτικά μπορείτε να φάτε πίτσα στο  Ilia’s family και επιδόρπιο στο Crescendo, το Carousel ή την Fraoulitsa. Όπως μπορείτε να φανταστείτε οι επιλογές είναι αμέτρητες!

Κάποια από τα παραπάνω μαγαζιά βρίσκονται δίπλα στη θέλασσα. Προσπαθείστε να φτάσετε νωρίς αν θέλετε να είστε σίγουροι οτι θα απολαύσετε από εκει το ηλιοβασίλεμα! 

Fishalida Pefkohori

Που μπορώ να πάω για μπάνιο;

Το Πευκοχώρι διαθέτει υπέροχη αμμώδη παραλία στην οποία μπορείτε να απολαύσετε τον χρόνο σας δίπλα στη θάλασσα. 

Το Elephant beach bar πιθανά να βρίσκεται στην ομορφότερη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα, που μπορείτε να επισκεφτείτε κατά την παραμονή σας στο Πευκοχώρι.  

Η πολύχρωμη διακόσμηση είναι απολύτως εξωτική ενώ οι ξύλινες λεπτομέρειες κάνουν το σκηνικό μοναδικό. Ακόμη και οι ξαπλώστρες είναι διακοσμημένες με μεγάλα χρωματιστά μαξιλάρια ενώ μάσκες της λατινικής Αμερικής ολοκληρώνουν την διακόσμηση. 

Μπορείτε να ξαπλώσετε, να απολαύσετε ένα κοκτέιλ και απλά να χαλαρώσετε!

Κοντά στο Πευκοχώρι βρίσκονται μερικές από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Χακιδικής.

Αυτές είναι ο Γλαρόκαβος, το Χρουσσώ και το Παλιούρι. Ιδιαίτερα οι νεότερες ηλικίες προτιμούν τα beach bar Ναυαγός και Κουρσάρος τα οποία βρίσκονται εκεί!

Ο γλαρόκαβος έχει μια από τις πιο γραφικές παραλίες της περιοχής, αν όχι ολόκληρης της Χαλκιδικής. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την παραλία του Πευκοχωρίου. Στον Γλαρόκαβο θα βρείτε καντίνα και ξαπλώστρες, οπότε θα βρείτε διαθέσιμα δροσιστικά προιόντα για να αντιμετωπίσετε την καλοκαιρινή ζέστη.

Τα νερά είναι καθαρά και η άμμος σχεδόν κάτασπρη.

Το Χρουσσώ θεωρείτε από πολλούς η καλύτερη παραλία της περιοχής. Αξίζει να κάνετε μια φορά τουλάχιστον μπάνιο εκεί. 

Και αυτή η παραλία διαθέτει μια μικρή καντίνα οπότε μπορείτε να προμηθευτείτε ότι ποτό η αναψυκτικό θελήσετε από εκεί αλλά και να χρησιμοποιήσετε τις ξαπλώστρες.  

Το μέρος αυτό δεν είναι πλήρως οργανωμένο αλλά αποτελεί έναν μικρό κρυμμένο παράδεισο. Εδώ οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες είναι χωρίς χρέωση, αλλά είναι υποχρεωτικό να παραγγείλετε κάτι. 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η παραλία ελκύει πολλούς επισκέπτες οπότε καλό θα ήταν να φτάσετε νωρίς για να  βρείτε διαθέσιμες ξαπλώστρες. 

Ακόμη μια παραλία στην οποία μπορείτε να κάνετε μπάνιο είναι μπροστά από το ξενοδοχείο Rigakis Hotel. Είναι ιδιωτική παραλία, αλλά αν περπατήσετε από την παραλία του Πευκοχωρίου προς την Χανιώτη θα την συναντήσετε. Το σκηνικό εκεί είναι πανέμορφο. 

Υπάρχουν ξύλινες καρέκλες καθώς και βαρέλια που έχουν τροποποιηθεί σε καθίσματα. Μπορείτε να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες ενώ οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες, όπως αναφερθηκε, είναι χωρίς χρέωση. Μπορείτε όμως να παραγγείλετε καφέ, αναψυκτικό ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεστε και να χαρείτε την θάλασσα!  

Συμβουλή: Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας στην παραλία αντιλιακό!  Ο ήλιος καίει πραγματικά! 

Pefkohori beach
Pefkohori beach
Pefkohori night life

Έχει το Πευκοχώρι έντονη νυχτερινή ζωή; 

Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει λόγος που το Πευκοχώρι ελκύει την νεολαία. Τα πάρτι εδώ κρατούν ως το πρωί. Τα club και τα bar της περιοχής κρατούν ζωντανό τον ρυθμό όλο το καλοκαίρι. Ελληνική και ξένη μουσική ακούγεται όλη τη νύχτα κάνοντας τα πάρτι αξέχαστα!  

Ακόμη και τα beach bar όπως το Elephant beach bar οργανώνουν θεματικές βραδιές δίπλα στη θάλασσα, τα οποία διαρκούν όλη τη νύχτα. Αν είστε άνθρωπος της διασκέδασης δεν πρέπει να το χάσετε!  

Φυσικά μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακή ελληνική και μεσογειακή κουζίνα σε πολυτελή εστιατόρια και ψαροταβέρνες. Η κουζίνα της Βόρειας Ελλάδας φημίζεται για την γεύση της. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να την δοκιμάσετε!