Τι μπορείτε να κάνετε κατά την επίσκεψη σας στη Θεσσαλονίκη

από | Απρ 8, 2022

Table of Contents

Η καλύτερη επιλογή για μια περιήγηση είναι να απευθυνθείτε σε εταιρείες μεταφοράς από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, οι οποίες μπορούν να σχεδιάσουν το πρόγραμμα της εκδρομής σύμφωνα με τις επιθυμίες σας.

Όταν σχεδιάζετε τις διακοπές σας στην Ελλάδα, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε τη Θεσσαλονίκη στους προορισμούς που αξίζει να επισκεφθείτε! Μπορείτε να δείτε πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα και να απολαύσετε το χαλαρό ρυθμό αυτής της υπέροχης πόλης.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη χτισμένη δίπλα στη θάλασσα. Προσφέρει πολλές διαφορετικές επιλογές διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Αυτό το κείμενο παρουσιάζει τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της πόλης καθώς και τα μέρη που επιλέγουν οι ντόπιοι για τις εξορμήσεις τους.

Που βρίσκεται η Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, στη Βόρεια Ελλάδα. Για να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη, οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διεθνείς και εγχώριες πτήσεις προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία (Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης SKG), τον σιδηροδρομικό σταθμό καθώς και τα ΚΤΕΛ.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για μια σύντομη απόδραση πριν κατευθυνθούν προς τη Χαλκιδική. Η Χαλκιδική είναι διάσημη για τις φανταστικές παραλίες και την τουριστική υποδομή της. Κάθε χρόνο προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών που θέλουν να απολαύσουν τα τυρκουάζ νερά και να χαλαρώσουν.

Thessaloniki
Aristoteleion University Thessaloniki

Γιατί η Θεσσαλονίκη είναι τόσο ιδιαίτερη

Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας μετά την πρωτεύουσα, Αθήνα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της πόλης είναι η πολυπολιτισμικότητα της και ο γοητευτικός χαρακτήρας της. Με μια εμφάνιση που επηρεάστηκε προφανώς από τη Βυζαντινή εποχή, η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται από ένα συνδυασμό μοντέρνας μεγαλούπολης και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Η Θεσσαλονίκη προσφέρει μια ποικιλία από αξιοθέατα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πόλη έχει δεκαπέντε μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, που αναγνωρίζονται από την Unesco. Υπάρχουν επίσης εξαιρετικά μουσεία, γκαλερί, θέατρα και πολιτιστικά μνημεία που είναι ανοιχτά στο κοινό.

Η πόλη είναι διάσημη για το εξαιρετικό φαγητό της και την έντονη νυχτερινή ζωή της. Χιλιάδες φοιτητές έρχονται κάθε χρόνο για να σπουδάσουν στα τοπικά πανεπιστήμια δίνοντας στην πόλη ενέργεια και ρυθμό.

Ιστορία της Θεσσαλονίκης 

Πολλές διαφορετικές χρονικές περίοδοι έχουν επηρεάσει το σχηματισμό της πόλης. Όπως οι περισσότερες Ελληνικές πόλεις, η Θεσσαλονίκη έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία. Ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο το 316-315 π.Χ. που ήταν στατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Θεσσαλονίκη οφείλει το όνομά της στην σύζυγο του Κάσσανδρου και ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τον 2ο αιώνα π.Χ., χτίστηκαν τα πρώτα τείχη γύρω από την πόλη για να την προστατεύσουν από τους εχθρούς της. Παρόλα αυτά, η Θεσσαλονίκη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους ενω το Βασιλείο της Μακεδονίας καταστράφηκε. Πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης σήμερα, όπως η Ροτόντα, η Αψίδα του Γαλερίου και η Ρωμαϊκή αγορά, ανήκουν στη Ρωμαϊκή εποχή.

Η στρατηγική της τοποθεσία έκανε τη Θεσσαλονίκη κυρίαρχο οικονομικό και εμπορικό κέντρο, ενώ το λιμάνι της έπαιξε επίσης ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Η ακρόπολη της πόλης ολακληρόθηκε το 55 π.Χ.

Ο Χριστιανισμός στη Θεσσαλονίκη 

Ο Απόστολος Παύλος έφερε τον Χριστιανισμό στη Θεσσαλονίκη γύρω στο 50 μ.Χ. Η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε τον Απόστολο Παύλο πιο θερμά και από την Αθήνα, αλλά χρειάστηκαν περίπου 400 χρόνια για να ολοκληρωθεί ο πρώτος Χριστιανικός ναός, ο Άγιος Δημήτριος. Η μεγάλη βασιλική του Αγίου Δημητρίου, με τις εξαιρετικές κατακόμβες της, επιβιώνει μέχρι σήμερα, ενώ πήρε το όνομά της από τον προστάτη άγιο της πόλης. Την εποχή εκείνη, η Θεσσαλονίκη ήταν μια πραγματικά καίρια πόλη, η δεύτερη σε σειρά μετά την Κωνσταντινούπολη.

Galerius Arch Rotonda
Byzantine Thessaloniki

Η Βυζαντινή εποχή

Την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ακολούθησε η Βυζαντινή εποχή, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της εικόνας της Θεσσαλονίκης. Πολλά μνημεία της βυζαντινής εποχής διατηρούνται μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η πόλη δέχτηκε επιθέσεις από Σλάβους, Σαρακηνούς και Βούλγαρους. Εκτός από τις εξωτερικές επιθέσεις, η Θεσσαλονίκη υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 620 μ.Χ. Πολλά κτίρια καταστράφηκαν και πολλές περιοχές της πόλης έπρεπε να ανοικοδομηθούν.

Μεταξύ των αιώνων 10ου και 12ου μ.Χ. επικρατούσε σχετική ειρήνη εκτός από μερικές επιθέσεις από τους Βούλγαρους και τους Νορμανδούς.

Οι Σταυροφόροι

Ο 13ος αιώνας έφερε στην Κωνσταντινούπολη τους Φράγκους της 4ης Σταυροφορίας. Ως αποτέλεσμα, η Θεσσαλονίκη πέρασε στα χέρια των Λατίνων για πρώτη φορά. Στα χρόνια που ακολούθησαν, διάφοροι κατακτητές πέρασαν από την πόλη. Παρ ‘όλα αυτά, το εμπόριο καθώς και η ανατολίτικη τέχνη άνθισαν καθ’ όλη τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, και αυτό φαίνεται ακόμη και σήμερα σε μερικές από τις σημαντικότερες εκκλησίες της πόλης, όπως η Αγία Σοφία.

Οι Οθωμανοί στη Θεσσαλονίκη

Το 1430 η Θεσσαλονίκη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης ήταν Εβραίοι και φυσικά Μουσουλμάνοι. Ως αποτέλεσμα, πολλές Ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά αφού ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε.

Κατά την Οθωμανική κυριαρχία, χτίστηκε ο Λευκός Πύργος, το σημερινό σύμβολο της πόλης. Αυτό αποτελεί παράδοξο αφού χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς ως φυλακή και ονομαζόταν Κόκκινος Πύργος. Μόνο όταν άλλαξε η χρήση του και βάφτηκε το εξωτερικό του, πήρε το τρέχον όνομά του.

White tower of Thessaloniki
Alatza Imaret

Η Μεγάλη Πυρκαγια

Το 1917 μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε μέρος της Θεσσαλονίκης και ειδικά το κέντρο της. Τα λίγα κτίρια που επέζησαν από την καταστροφή ήταν αυτά που είχαν κατασκευαστεί από πέτρα. Τα τζαμιά και τα λουτρά, καθώς και διάφορα Οθωμανικά κτίρια της Άνω Πόλης διατηρούνται μέχρι σήμερα και πολλά από αυτά είναι επισκεψιμα.

Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης, κυρίως Εβραίοι, έμειναν άστεγοι. Πολλοί από αυτούς αργότερα αποχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη για άλλες χώρες και περιοχές. Το 1921, με την ανταλλαγή πληθυσμών και την εισροή ανθρώπων από την Τουρκία, ο πληθυσμός της πόλης επέστρεψε στα προηγούμενα επίπεδα του. Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης που καταστράφηκαν πλήρως, ξαναχτίστηκαν, σύμφωνα με ένα νέο, μοντέρνο σχεδιασμό.

Σημαντικές αλλαγές στην εικόνα της πόλης επέφεραν επίσης οι Βαλκανικοί πολέμοι, καθώς και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι.

Τι να δείτε στη Θεσσαλονίκη

Μετά τις πληροφορίες για την ιστορία της πόλης, μπορεί κανείς να κατανοήσει ότι η Θεσσαλονίκη είναι σαν ένας ανοικτός αρχαιολογικός χώρος. Παντού στην πόλη υπάρχουν ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά κτίρια τα οποία κάθε επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει απλά περπατώντας στους δρόμους και τα σοκάκια, ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο. Με αυτό υπόψη, παρουσιάζονται εδώ τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης.

  • Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που αναγνωρίζονται απο την UNESCO

Το 1988, η UNESCO πρόσθεσε 15 μνημεία της πρώιμης χριστιανικής και βυζαντινής περιόδου στη λίστα των Παγκόσμιων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ειδικότερα αυτά είναι:

Τα Βυζαντινά Τείχη: Τα Τείχη της Θεσσαλονίκης χτίστηκαν αρχικά τον 2ο αιώνα π.Χ. Πολλές φορές έπρεπε να ξαναχτιστούν και να επισκευαστούν από τους Ρωμαίους, καθώς επίσης και από τους Βυζαντινούς και τους Οθωμανούς.

Το συνολικό μήκος των τειχών έφθασε συνολικά τα 8 χιλιόμετρα, αλλά μόνο περίπου το μισό από αυτά έχει σωθεί. Μέσα στα τείχη βρίσκεται το Επταπύργιο, που χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή έως το 1989. Σήμερα είναι ανοιχτό στο κοινό ως μουσείο – αρχαιολογικός χώρος και συχνά φιλοξενεί εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από τα ψηλά τείχη του Επταπυργίου μπορεί κανείς να θαυμάσει την καταπληκτική θέα της Θεσσαλονίκης.

Rotonda Thessaloniki

Η  Βασιλική του Αγίου Δημητρίου: Η Βασιλική του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην ίδια θέση με ένα πρώιμο χριστιανικό ιερό, το οποίο καταστράφηκε κατά τον σεισμό του 620 μ.Χ. και αργότερα αποκαταστάθηκε. Η βασιλική υπέστη επίσης σημαντικές ζημιές στη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917, αλλά κατάφερε να διασωθεί. Πολλά από τα ψηφιδωτά του πέμπτου αιώνα στολίζουν ακόμα την υπέροχη εκκλησία που αφιερώθηκε στον προστάτη της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Δημήτριο. Η κρύπτη λειτουργεί επίσης ως μουσείο – εκθεσιακός χώρος, όπου εκτίθενται γλυπτά και αγγεία από τις διάφορες φάσεις της ιστορίας του ναού.

Η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης: Η Ροτόντα, η οποία άνοιξε για το ευρύ κοινό σχετικά πρόσφατα, χτίστηκε από τους Ρωμαίους γύρω στο 304 μ.Χ. και αργότερα επεκτάθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως χριστιανική εκκλησία. Παρόλο που ένα μέρος της καταστράφηκε στον σεισμό του 620 μ.Χ., πολλά από τα αρχικά ψηφιδωτά διατηρούνται και μας δίνουν μια ιδέα της αρχικής εικόνας του ναού. Αξίζει να επισκεφτείτε τη Ροτόντα για την εξαιρετική ακουστική της. Σήμερα ο χώρος παραχωρείται για επιλεγμένες συναυλίες και εκθέσεις, ενώ πραγματοποιούνται ορισμένες προγραμματισμένες λειτουργίεςτης Ορθόδοξης Χριστιανικής εκκλησίας.

Agios Nikolaos Orfanos

Βυζαντινοί ναοί της Θεσσαλονίκης: Περπατώντας στους δρόμους της πόλης είναι σχεδόν αδύνατο να μη βρεθεί κανείς μπροστά σε ένα από τα αναγνωρισμένα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της UNESCO. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, πολλοί ναοί μετατράπηκαν σε τζαμιά και πολλά έργα τέχνης καλύφθηκαν με σοβά. Ευτυχώς, οι εργασίες συντήρησης αποκαλύπτουν πολλά από αυτά τα έργα τέχνης.

Αν μείνετε αρκετές μέρες στη Θεσσαλονίκη, αξίζει να επισκεφθείτε κάποια, αν όχι όλα τα μνημεία. Ακόμη κι αν δεν σας ενδιαφέρει η βυζαντινή αρχιτεκτονική, σίγουρα θα βρείτε εντυπωσιακά τα μωσαϊκά και τις τοιχογραφίες.

Για να τα βρείτε ανοικτά και να μπορέσετε να δείτε το εσωτερικό αυτών των μνημείων, είναι καλύτερο να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας κατά τις πρωινές ώρες. Αυτοί οι ναοί είναι:

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δαυίδ / Μονή Λατομού. Βρίσκεται στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης και διαθέτει ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό του 6ου αιώνα και τοιχογραφίες του 12ου αιώνα. Αξίζει να αναφερθεί η μοναδική τοιχογραφία του Παντοκράτορα, στην οποία ο Ιησούς απεικονίζεται σε μικρή ηλικία.

Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας με τις υπέροχες τοιχογραφίες. Χτίστηκε στον 8ο αιώνα, αντικαθιστώντας την πρώιμη χριστιανική εκκλησία που υπήρχε στην ίδια θέση. Ο σχεδιασμός της βασίστηκε στη διάσημη Αγία Σοφία που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Τα εκλεκτά ψηφιδωτά ανήκουν σε διαφορετικές εποχές.

Η Μονή Βλατάδων βρίσκεται ακριβώς έξω από τα τείχη της Ακρόπολης. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα και είναι η μοναδική βυζαντινή μονή στη Θεσσαλονίκη που είναι ακόμη λειτουργική και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Η βασιλική της Αχειροποίητου, χτισμένη τον 5ο αιώνα, είναι διατηρείται σχεδόν πλήρως, ενώ τα αρχικά της ψηφιδωτά είναι ακόμη ορατά.

Η Παναγία του Χαλκέων βρίσκεται κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά. Χτίστηκε το 1028 μ.Χ.

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων έχει ένα υπέροχο ψηφιδωτό και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα, είναι μια μικρή εκκλησία που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τη Ροτόντα και την Καμάρα. Διατηρούνται ακόμη ορισμένες από τις αρχικές τοιχογραφίες.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Ορφανού, βρίσκεται στο Άνω Πόλη. Ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα τέχνης του Βυζαντίου βρίσκονται μέσα σε αυτό το Ναό, ενώ η γραφική αυλή του σας μεταφέρει σε άλλες, παλαιότερες εποχές.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης χρονολογείται από τον 13ο έως τον 14ο αιώνα. Οι περισσότερες από τις τοιχογραφίες δυστυχώς δεν έχουν σωθεί. Παρ’ όλα αυτά, έχει εξαιρετική αρχιτεκτονική.

Ο Ιερός Ναός του Σωτήρος είναι μια μικρή εκκλησία που χτίστηκε στον 14ο αιώνα.

Ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία στην οδό Ολυμπιάδος έχει μια μαγευτική αρχιτεκτονική.

Τέλος, τα Βυζαντινά λουτρά αποτελούν ένα παράδειγμα πλήρως λειτουργικών λουτρών αυτής της περιόδου.

Agia Sofia Thessaloniki
Aheropiitos
Moni Vlatadon
Osios David
Panagia Halkeon
Roman Agora
 
  • Αρχαία ή Ρωμαική Αγογρά 

Δημιουργήθηκε από τους Ρωμαίους κατά τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Ήταν η περιοχή όπου λαμβάναν χώρα όλες οι εμπορικές, οικονομικές, θρησκευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Η Αγορά ήταν ενεργή μέχρι τον τέταρτο αιώνα. Έπειτα, το κέντρο της πόλης μεταφέρθηκε σταδιακά προς τα ανατολικά. Μέσα στη Ρωμαϊκή Αγορά μπορεί κανείς να δει το παλιό θέατρο που έχει αποκατασταθεί καθώς και τα απομεινάρια υπόγειων διαδρόμων και άλλων ειδικών κατασκευών. Στη Ρωμαϊκή Αγορά υπάρχει επίσης ένα μουσείο, κτισμένο εν μέρει κάτω από το έδαφος.

  • Το Γαλεριανό Ανακτορικό Συγκρότημα

Αν κάποιος περπατήσει μέσα από την πλατεία Ναυαρίνου σίγουρα θα συναντήσει τα ερείπια του παλατιού του Γαλέριου. Η τεράστια, πολυτελής κατασκευή δημιουργήθηκε από τον αυτοκράτορα Γαλέριο, ο οποίος αναγνώρισε από νεαρή ηλικία πόσο σημαντική ήταν η Θεσσαλονίκη και ήθελε να κατασκευάσει μια βασιλική κατοικία ισάξια με τη σημασία της πόλης. Το συγκρότημα περιλάμβανε πολλά κτίρια, τα οποία φαίνονται ακόμη από ψηλά ως αρχαιολογικός χώρος. Εκτός από τα ρωμαϊκά μνημεία, η πλατεία Ναυαρίνου είναι διάσημη ως σημείο συνάντησης των φοιτητών και διαθέτει πολλά καταστήματα γρήγορου φαγητού.

Πάνω από την πλατεία βρίσκεται η Αψίδα του Γαλέριου, γνωστή στους ντόπιους ως Καμάρα. Χτίστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Πολλά από τα διακοσμητικά του στοιχεία αναπαριστούν τις νίκες του Γαλερίου εναντίον των Περσών.

Galerius palace complex
White Tower Thessaloniki
  • Ο Λευκός Πύργος 

Η αρχική χρήση του Λευκού Πύργου ήταν ως χώρος φυλάκισης. Ωστόσο, σήμερα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ως χώρος εκθέσεων, προσβάσιμος από το κοινό. Φιλοξενεί μια έκθεση, όπου παρουσιάζεται σταδιακά η ιστορία της πόλης, από την ίδρυσή της ως σήμερα. Κάθε όροφος του Λευκού Πύργου είναι αφιερωμένος σε στιγμές της ιστορίας που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη και σε άλλα ιστορικά γεγονότα. Η παρουσίαση της έκθεσης είναι επίσης διαθέσιμη με ηχητικό υλικό στα αγγλικά, για ξένους επισκέπτες.

Ο Λευκός Πύργος ανέρχεται σε ύψος 6 ορόφων. Από την ταράτσα οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα της πόλης και του Θερμαϊκού Κόλπου.

  • Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης 

Έχει ήδη αναφερθεί η πλούσια παρουσία μνημείων, τόσο Ρωμαϊκών όσο και Βυζαντινών, που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Πολλά από αυτά βρίσκονται στην Άνω Πόλη, μια παραδοσιακή γειτονιά που σώθηκε από τη Μεγάλη Πυρκαγιά και μαζί με αυτήν και πολλά από τα σημερινά αξιοθέατα. Για όσους αγαπούν τους περιπάτους σε στενά δρομάκια και δε φοβούνται τις σκάλες και τις ανηφοριές, η Άνω Πόλη προσφέρει στους ταξιδιώτες μοναδικές εικόνες της παλιάς Θεσσαλονίκης. Μια πιο χαλαρωτική επιλογή είναι να ανέβετε στην Άνω Πόλη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με ταξί και να κατεβείτε με τα πόδια, ακολουθώντας μια διαδρομή που περνά από τα βυζαντινά και ρωμαϊκά αξιοθέατα. Μια άλλη καλή επιλογή είναι η πολιτιστική γραμμή 50 των αστικών λεωφορείων, που ξεκινά από τον Λευκό Πύργο, διέρχεται μπροστά από μερικά σημαντικά μνημεία και τερματίζει στην Άνω Πόλη. Στη συνέχεια, κατηφορίζει, φτάνοντας πάλι στο σημείο εκκίνησής της, τον Λευκό Πύργο. Διαθέτει οτικοακουστικό και εκτυπωμένο υλικό που διανέμεται στους επιβάτες στα ελληνικά και στα αγγλικά, ενώ τα φυλλάδια είναι επίσης διαθέσιμα σε κοχλιακό γραφήματα Braille, για τους ανθρώπους που το χρειάζονται.

Ano poli Thessaloniki
Archaeological Museum Thessaloniki
  • Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης 

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλά μουσεία που μπορούν να ικανοποιήσουν τους λάτρεις των αρχαίων πολιτισμών, της κουλτούρας ή της τέχνης. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ενός ενιαίου εισιτηρίου, διάρκειας τριών ημερών, για να επισκεφθεί κανείς το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, το Λευκό Πύργο και τη Ροτόντα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας. Σε αυτό εκτίθενται αντικείμενα από την προϊστορική μέχρι τη βυζαντινή εποχή. Επίσης, εκτίθενται ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Αυτό το μουσείο εκθέτει βυζαντινά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία βρέθηκαν στη μεγαλύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι έντεκα αίθουσες του μουσείου παρουσιάζουν τεχνουργήματα από διαφορετικές χρονικές περιόδους και κάποιες φορές φιλοξενούν περιοδικές εκθέσεις. Η βυζαντινή τέχνη αποκαλύπτεται μέσα από μωσαϊκά, τοιχογραφίες, νομίσματα, εικόνες, ιερά αντικείμενα και χειρόγραφα.

Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα: Το μουσείο αυτό βρίσκεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο που σχεδιάστηκε από τον γερμανό αρχιτέκτονα Ernest Ziller. Το μουσείο παρουσιάζει τις κύριες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας κατά τον 19ο και αρχές του 20ο αιώνα. Αναφέρονται επίσης κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που επηρέασαν τον ελληνισμό στην περιοχή.

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Η αποστολή αυτού του μουσείου είναι να συλλέγει αντικείμενα και αναμνήσεις των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που δεν καταστράφηκαν στο Ολοκαύτωμα. Η ιστορία της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη από την ίδρυσή της μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζεται σε αυτό το μουσείο. Επίσης, παρουσιάζεται η θρησκευτική, η καθημερινή και η οικονομική ζωή των Εβραίων της πόλης. Το Ολοκαύτωμα αποτελεί ξεχωριστό τμήμα του μουσείου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να κατανοήσουν την επίδραση του Ολοκαυτώματος στην Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης: Εδώ παρουσιάζεται η κουλτούρα και η παράδοση των πληθυσμών της Βόρειας Ελλάδας. Αντικείμενα από την προ-βιομηχανική εποχή συλλέγονται, διατηρούνται και εκθέτονται, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να αποκτήσει μια ιδέα για τη δραστηριότητα και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης: Αυτός ο οργανισμός δημιουργήθηκε μετά τη συγχώνευση τεσσάρων ανεξάρτητων μουσείων της Θεσσαλονίκης και ενός από την Αθήνα με σκοπό να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προωθήσουν πιο αποτελεσματικά τη σύγχρονη και μοντέρνα τέχνη, τη φωτογραφία, τη γλυπτική και τις πειραματικές τέχνες. Στη Θεσσαλονίκη, τέσσερα ανεξάρτητα μέρη φιλοξενούν διαφορετικές εκθέσεις. (Μονή Λαζαριστών – Σταυρούπολη, Αποθήκη Α’ & Αποθήκη Β1 – Λιμάνι, TIF-Helexpo)

 
  • Στη Θεσσαλονίκη για φαγητό 

Ένα χαρακτηριστικό για το οποίο είναι διάσημη η Θεσσαλονίκη, είναι το εξαιρετικό φαγητό

Υπάρχουν πολλά εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα και πολλά ακόμα μέρη όπου μπορείς να δοκιμάσεις και να απολαύσεις τοπικά πιάτα. Οι επιλογές είναι άπειρες και απευθύνονται στις οικονομικές δυνατότητες του καθενός.

Ορισμένες περιοχές του κέντρου, όπως η Πλατεία Άθωνος, τα Λαδάδικα ή το Μπιτ Παζάρ, αποτελούν καλές και οικονομικές επιλογές. Φυσικά, κάθε περιοχή έχει τις δικές της γαστρονομικές προτάσεις.

Ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις σου, δεν πρέπει να παραλείψεις να δοκιμάσεις το κουλούρι Θεσσαλονίκης από τους πλανόδιους πωλητές ή τους φούρνους, την μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με διάφορες γεύσεις, τα τρίγωνα Πανοράματος, τα σιροπιαστά και το καζαντίπι.

Koulouri Thessalonikis
Paralia Thessaloniki
  • Βόλτα στην Παλιά και Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης 

Εδώ και δεκαετίες, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης επιλέγουν να χαλαρώσουν κάνοντας μια βόλτα στην παραλία της. Η διαδρομή από το λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο είναι περίπου 6 χλμ και αποτελεί τον παλιό πεζόδρομο, ενώ μετά από αυτό το σημείο εκτείνεται η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Στη Νέα Παραλία βρίσκονται οι Ομπρέλλες του Γιώργου Ζογγοπούλου, ένα γνωστό αστικό γλυπτό. Υπάρχουν πολλά καφέ και εστιατόρια κατά μήκος της παραλίας, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε την περίφημη κουζίνα της πόλης. Φυσικά, η ίδια η διαδρομή είναι μια ευχάριστη εμπειρία.

  • Οι παραδοσιακές αγορές στο κέντρο της πόλης 

Modiano, Kapani and Bezesteni are the largest markets in the city. Countless products are sold daily in these markets and thousands of people flock to find what they need. Food, beverages, spices, clothing, household items are some of the products that can be found while taking a walk in a market. It is worth visiting at least one of these markets to better understand the culture of this multicultural city.

Kapani market
Thessaloniki nightlife
  • Η νυχτερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη 

Η Θεσσαλονίκη είναι μια φοιτητούπολη . Οι πανεπιστημιακές της σχολές υποδέχονται χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο, οι οποίοι, εκτός από το να μελετούν, θέλουν να διασκεδάζουν. Τα νυχτερινά κέντρα της πόλης είναι γεμάτα όλο το βράδυ.

Η Θεσσαλονίκη είναι διάσημη για τη νυχτερινή ζωή της. Οι νέοι διασκεδάζουν μέχρι τις πρωινές ώρες, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα!

Halkidiki

Διακοπές στη Χαλκιδική

Table of Contents Η Χαλκιδική είναι ένα μέρος μοναδικό. Θα σε μαγέψει με τις πανέμορφες τυρκουάζ παραλίες της, τα καταπράσινα δάση της και τα γραφικά

Read More »
Bansko skiing center

Θεσσαλονίκη, Μπάνσκο: μια χειμωνιάτικη απόδραση

Table of Contents Μία υπέροχη χειμερινή επιλογή για απόδραση από την καθημερινότητα αποτελεί το Μπάνσκο.Περίπου 250 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη το Μπάνσκο είναι ένας ξεχωριστός χειμερινός

Read More »
Nikiti

Νικήτη, ένας πανέμορφος προορισμός!

Table of Contents Η Νικήτη είναι μία από τις πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς της Σιθωνίας, στη Χαλκιδική. Προσφέρει μια ποικιλία επιλογών για διαμονή, ενώ εκεί

Read More »